Инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени в САЩ, се е повишила през декември над очакванията. Това е станало на фона на покачването на наемите на жилищата в страната и поскъпването на хранителните стоки, сочи доклад на американското министерство на търговията, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.

Индексът, който отразява движението на цените, заплащани от потребителите (CPI), се е повишил с 0,3 на сто на месечна основа, спрямо ноември 2023 г., когато се е увеличил само с 0,1 на сто.

Повишаването на наемите на жилищата в САЩ формира над 50 на сто от нарастването на показателя през декември, допълва БТА.

На годишна основа (спрямо декември 2022 г.) потребителската инфлация в САЩ се е повишила до 3,4 на сто в края на миналата година при 3,1 на сто през ноември. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха тя да отбележи месечен ръст от 0,2 на сто през декември и годишен от 3,2 на сто.

Данните за годишна инфлация от 3,4 на сто са над целта на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ за повишаване на цените с до 2 на сто на годишна основа. На този фон е възможно УФР да не понижи основния си лихвен процент на своето заседание през март, въпреки че инвеститорите очакват с нетърпение това решение, посочва АП.

Европейските борси закриха със спад след данните за инфлацията в САЩ

 

Европейските борси приключиха днешната си търговска сесия със спад, след като обявени по-рано днес данни показаха инфлация на потребителските цени в САЩ над очакванията, съобщава Си Ен Би Си.

Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса загуби 75,17 пункта или 0,98 на сто до 7576,59 пункта.

Във Франкфурт DAX спадна със 142,78 пункта или 0,86 на сто до 16 547,03 пункта.

Парижкият CAC 40 изтри 38,46 пункта или 0,52 на сто до 7387,62 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 затвори със спад от 0,77 на сто, като всички сектори и почти всички борси светеха в червено.

Най-много спадат акциите на банките - 1,9 на сто, следвани от книжата на комуналните дружества - 1,23 на сто.

Британската търговска верига "Маркс енд Спенсър" (Marks & Spencer) буквално "удари дъното" със спад от 4,5 на сто, след като предупреди за наличието на "средносрочни предизвикателства" и въпреки силните продажби по Коледа. Книжата на "Теско" (Tesco) поскъпнаха с 1,35 на сто, след като компанията повиши прогнозата си за настоящата година.

Глобалните инвеститори очакват утре данни за цените на производител в САЩ през декември, както и отчетите на големите американски банки за последното тримесечие на миналата година, за да преценят накъде върви световната икономика и дали УФР ще прибегне скоро до намаляване на основните лихвени проценти.