Световната търговска организация (СТО) отсъди днес, че митата, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп върху стоманата и алуминия, противоречат на глобалните търговски правила, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Вашингтон незабавно разкритикува това заключение.

В едно от потенциално най-взривоопасните дела в СТО тричленният състав постанови, че американските мерки са несъвместими с правилата на международната организация и постанови, че САЩ трябва да ги приведат в съответствие с нормата.

Вашингтон незабавно отговори, че отхвърля "грешната" интерпретация и заключение по делото и добави, че ще обжалва. Това от своя страна означава, че процедурата ще зацикли, тъй като САЩ блокират назначенията в апелативните панели на СТО, което прави невъзможно функционирането им.

Тръмп наложи през 2018 г. мита от 25 на сто върху вносната стомана и 10 на сто върху алуминия, като използва за аргумент закон от 1962 г., даващ възможност на президента да ограничава вноса, ако той "застрашава националната сигурност". Вашингтон все пак изключи от тези мита Канада и Мексико.

Няколко страни членки на СТО заведоха дела срещу САЩ заради тези мита, като тричленният панел отсъди днес по жалбите на Китай, Норвегия, Швейцария и Турция, а тези на Индия и Русия все още чакат да бъдат разгледани.

Миналата година Вашингтон се съгласи да отмени митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, което пък накара Брюксел да оттегли своята жалба пред СТО.