Преизбирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ би представлявало "заплаха" за Европа, каза ръководителката на Европейската централна банка Кристин Лагард, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако си вземем поуки от историята, с което визирам начина, по който той (Тръмп) проведе първите четири години на неговия мандат, това очевидно е заплаха", посочи Лагард пред телевизия "Франс 2".

"Достатъчно е да погледнете търговските тарифи, неговия ангажимент по отношение на НАТО, отношението му към битката срещу изменението на климата", подчерта Лагард.

В четвъртък Тръмп бе попитан за позицията му по отношение на НАТО - въпрос, който последва разкритието ден по-рано, че докато е бил президент, той е казал на висши европейски служители, че САЩ никога няма да помогнат на Европа, ако тя бъде нападната.

"Зависи дали се отнасят с нас както трябва", каза бившият американски президент, когато бе попитан за ангажимента му към НАТО.

"Вижте, НАТО се възползва от нашата страна. Европейските страни се възползваха", добави Тръмп.

По време на първия си мандат от 2017 г. до 2021 г. Тръмп многократно влизаше в конфликт с традиционните си съюзници по въпроси, свързани с търговията и разходите за отбрана, отбелязва Ройтерс.