Президентът на САЩ Джо Байдън отправи нападки по адрес на вероятния си съперник на изборите догодина Доналд Тръмп в реч, която произнесе по случай Деня на труда в оспорвания щат Пенсилвания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън често казва, че никой друг американски президент не е бил толкова горещ привърженик на профсъюзите, колкото е той, отбелязва АП.

Вчера той говори във Филаделфия, Пенсилвания, навръх Деня на труда - официален празник, отбелязван в страната в първия понеделник от септември. За да запази поста си, Байдън трябва да победи в североизточния щат на президентските избори през ноември догодина, посочва Ройтерс.

Президентът демократ не пропусна да отправи нападки по адрес на своя републикански опонент, когото впрочем измести от Белия дом на последните избори - през 2020 г.

"Не беше толкова отдавна, когато губехме работни места в тази страна. Всъщност човекът, който (заемаше този пост) преди мен, е едва един от двамата президенти в историята, които са се оттеглили с по-малко работни места в Америка, отколкото когато са били избрани", каза Байдън преди парад по случай Деня на труда.

От щаба на Тръмп побързаха да отвърнат в изявление, че Байдън "е унищожил работни места в САЩ и продължава да подхранва необуздана инфлация с безразсъдни, големи държавни разходи". От там се похвалиха, че предишният американски президент е донесъл на страната "процъфтяващо икономическо възстановяване".

Байдън се опита да обясни икономическата си политика на американската общественост, която остава разтревожена въпреки обуздаването на инфлацията и ниската безработица, отбелязва Ройтерс.

АП посочва, че в своята реч президентът на САЩ е изтъкнал важното значение на профсъюзното движение и е приветствал приноса на американските работници за изграждането на националната икономика.

Демократът е най-възрастният американски президент, борещ се за втори мандат, и някои републиканци твърдят, че той е прекалено възрастен за поста. Съюзници на Байдън от своя страна отхвърлят тези твърдения и казват, че държавният глава все така е годен за поста, отбелязва Ройтерс.

Сега президентът на САЩ се готви да отпътува за Индия, където през уикенда да участва в срещата на върха на Г-20. Междувременно е дал проба за коронавирус, която се оказала отрицателна. Тестът на първата дама - Джил Байдън, обаче се оказал положителен.

Стопанинът на Белия дом обяви, че тази седмица ще се подлага редовно на тестове и ще следи за симптоми. За последно Джо Байдън се зарази с коронавирус през юли миналата година.