Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на базирана в Обединените арабски емирства корабна компания заради нарушаване на наложения от Г-7 таван на цената на руския петрол от 60 долара на барел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Финансовото министерство на САЩ посочва, че санкционира компанията "Хенесий шипинг" (Hennesea Shipping), която е собственик на 18 стари танкера, придобти през 2022 г.

Американските власти установили, че един от тези танкери - "Ейч Ес Атлантика" (HS Atlantica), е превозвал руски петрол с цена над 60 долара за барел, като същевременно е ползвал услугите на базирана в САЩ компания за навигация.

Това не е първата подобна наказателна мярка, обявена досега от американското ведомство. Миналия октомври под ударите на американските санкции попаднаха две компании - едната също от ОАЕ, другата от Турция.

Базираната в Турция компания "Айс пърл навигейшън" (Ice Pearl Navigation SA) беше санкционирана, тъй като нейният петролен танкер "Ияша голдън Босфъръс" (Yasa Golden Bosphorus) е превозвал руски суров петрол, който е струвал над 80 долара за барел.

Наказана беше и компанията "Ламбър марийн" (Lumber Marine), базирана в ОАЕ. Тя е собственик на петролния танкер "Ес Си Еф Приморье" (SCF Primoyre), който е транспортирал руски суров петрол, чиято цена е била над 75 долара за барел.

Наложените санкции ефективно блокират корабните компании от извършването на трансакции в долари и ги включват в специален санкционен списък.