Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралството е намалял с 2,2 на сто през първото тримесечие заради въздействието на новия коронавирус върху икономиката на страната.

Спадът е по-силен от прогнозирания и това е най-слабият резултат от третото тримесечие на 1979 година. Това показва втората и последна оценка на Националната статистическа служба (НСС), цитирана от световните агенции.

Първоначално британската статистика обяви свиване на БВП с 2 на сто през първото тримесечие, последвано от исторически срив от 20,4 на сто през април.

На годишна основа понижението на БВП е 1,7 на сто, уточни Националната статистическа служба на Великобритания.

Във вторник, 30 юни, се навършват 100 дни откакто британският премиер Борис Джонсън подробно описа краткия списък от причини, по които хората могат да напускат домовете си, след като нареди незабавното затваряне на всички магазини, продаващи стоки от първа необходимост.

Особено силно е било въздействието на ограниченията през март, когато пандемията започнала да се отразява върху дейностите.

Данните идват на живот, след като премиерът вече е готов с речта си за икономиката, която смята да изнесе и в която ще каже, че иска да използва коронавирусната криза, "за да се справи с големите нерешени предизвикателства на тази страна".

"По-подробната  картина на икономиката през първото тримесечие показа, че БВП се свива малко повече от първоначалната прогноза.

"Информацията от правителството показа, че дейностите за опазване и възстановяване на здравето са намалели повече, отколкото показахме първоначално."

"Всички основни сектори на икономиката се свиха значително през март, тъй като усетиха последиците от пандемичния удар."

Това каза Джонатан Атхоу, заместник национален статистик в НСС, цитиран от Би Би Си.

Заради мерките за дистанциране, а след това и заради самоизолацията, наложена от правителството, за да забави разпространението на Ковид-19 на практика спря дейността на сектора на услугите, на някои промишлени предприятия и строителството.

Потреблението на британските домакинства се е свило с 2,9 на сто през първите три месеца на година.

Според икономиста Хауърд Арчър от И Уай Ейтъм клъб (EY Item Club), тази корекция към спад на БВП предвещава по-силно свиване от очакваното и през второто тримесечие.