Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се е свил с 20,4 процента през април, отчетено на месечна основа заради ограниченията, наложени в борбата с коронавируса, предадоха световните агенции, цитирайки данни на Британската статистическа служба (Office for National Statistics - ONS).

Априлският срив е най-големият срив, откакто започва да се води месечната статистика през 1997 година и три пъти по-голям от наблюдавания спад през целия период на икономическа криза през 2008 г.-2009 г.

Статистическата служба публикува и данните за трите месеца от февруари до април, които показват спад от 10.4%.

Април беляза рекорден срив на Брурния вътрешен продукт

Графика: Британската статистическа служба/ONS

През март месечният спад на БВП беше 5,8%.

Април бе първият пълен месец в карантинен режим за Великобритания, която наложи ограниченията на 23 март.

"Спадът на БВП през април е най-големият, който Великобритания някога е виждала, повече от три пъти по-голям от този месец по-рано и почти 10 пъти по-голям от най-стръмния спад преди Covid-19", заяви Джонатан Аутхоу, заместник национален статистик по икономическа статистика, цитиран от Би Би Си (BBC).

"През април икономиката беше с около 25% по-малка, отколкото през февруари.

Почти всички области на икономиката бяха засегнати, като заведеният за хранене, образованието, здравеопазването и продажбите на автомобили дадоха най-голям принос за този исторически спад.

Производството и строителството също отбелязаха значителни спадове, особено автомобилния бранш и жилищното строителство", коментира експертът.

"Търговията на Обединеното кралство с останалия свят също беше лошо засегната от пандемията, като спадът в този период е бил голям както при вноса, така и при износа на автомобили, горива, произведения на изкуството и дрехи", отбеляза той.

Водещият сектор на услугите бележи спад от 19% през април, производството - над 24 процента, а строителството се е сринало почти наполовина.

Следващата седмица британският сектор на търговията на дребно трябва да отвори при спазване на социални дистанция в магазините.

Икономиката на Обединеното кралство вече се свиваше и преди април. БВП на страната спадна с 2% през първите три месеца на 2020 г., тъй като само няколко дни на въздействие от вируса го тласнаха надолу, отбеляза Би Би Си.

Икономистите очакват още по-голям спад в периода април-юни, което ще потопи страната в дълбока рецесия.

"Като се има предвид, че през месец май започна разхлабването на ограничителните мерки, резултатът през април може би ще е дъното и ние да сме минали най-лошото", заяви Андрю Уишарт, икономист от "Кепитал Икономикс" (Capital Economics).

Но възстановяването ще бъде трудно, тъй като ограниченията се премахват само постепенно и предприятията и потребителите продължават да проявяват повишено внимание, коментира той.

Банк ъв Ингланд (Bank of England) и бюджетната служба на страната обаче предупредиха, че Великобритания тази година може да се е насочила към най-голямата си рецесия от три столетия.