Британският финансов министър Руши Сунак е готов да намали ДДС като част от усилията на правителството да се справи с икономическите затруднения, причинени от коронавируса. Сунак е възложил на екипа си да изготви опции за понижението на ставката на данъка върху продажбите, включително намаляване на основната ставка, успоредно с въвеждане на нулева ставка за повече продукти за определен период, предава Economic.bg, позовавайки се на информация от The Sunday Times.

Според изданието финансовият министър може да обяви решението си за ДДС в началото на юли. По-рано Сунак коментира, че е отворен за идеята за намаление на ставката, но първо иска да види колко бързо потребителите ще възобновят разходите си.

Този ход се случва, след като държавният дълг на Обединеното кралство се повиши над 100% спрямо брутния вътрешен продукт - за първи път от 1963 г., което отрази резкият спад на икономическото производство. Премиерът Борис Джонсън заяви, че правителството търси различни начини да помогне на страната на се възстанови от коронакризата и "да отскочи напред".

Великобритания временно намали данъка върху добавената стойност през 2008 г. по време на световната финансова криза, а Германия ще направи същото от 1 юли за период от шест месеца.

България също въведе промени в Закона за ДДС, според които ставката за ресторантьорите, кетъринг услугите, доставката на книги, както и продажбата на детски храни и консумативи ще бъде намалена от 20 на 9%.

Австрия също планира да намали ДДС за заведенията, а Гърция вече го осъществи като понижи ставката от 24 на 13% върху продажбата на транспортни билети, безалкохолни напитки и кафе.