Датският производител на вятърни турбини "Вестас" (Vestas) напуска руския пазар поради ситуацията в Украйна. Решението е обявено на годишното събрание на компанията, съобщи вестник "Бьорсен", цитиран от ТАСС.

В началото на март компанията прекрати всички нови бизнес начинания в Русия и обяви спирането на четири проекта за изграждане на вятърни турбини в страната.

Компанията ще затвори двете си предприятия в Русия и ще прекрати обслужването на клиенти, обясни главният изпълнителен директор Хенрик Андерсен.

"Вестас" напуска страната "по контролиран и подходящ начин" в съответствие с плана за "подредено прехвърляне на бизнеса в съответствие с международните и местните закони", каза Андерсен и добави, че фокусът на компанията ще бъде върху осигуряването на безопасността и условията на живот на руските й служители.

Производителят на вятърни турбини навлезе на руския пазар през 2017 г., когато сключи споразумение с финландската енергийна компания "Фортум" (Fortum), която е и единственият клиент на датчаните в Русия. Количеството енергия, генерирано от вятърните генератори на "Вестас", инсталирани в страната, е повече от 1 гигават.

Друга голяма западна компания - американската "Интел" (Intel) също обяви, че преустановява дейността си в Русия, предаде Ройтерс.

Производителят на микрочипове, който миналия месец спря доставките за клиенти в Русия и Беларус, заяви, че е приложил мерки за непрекъснатост на бизнес операциите си, за да сведе до минимум нарушенията на дейностите си по целия свят.

""Интел" продължава да бъде част от световната общност в осъждането на войната в Украйна и призива за бързо връщане към мира", казаха от компанията.

Други високотехнологични гиганти също обявиха, че спират дейността си в Русия. Сред тях е Ай Би Ем (IBM), която също прекрати доставките, след като Украйна призова американските компании за облачни услуги и софтуерни компании да се откажат от руския си бизнес.

Сървъри на Ай Би Ем, "Дел текнолъджис" (DELL Technologies) и "Хюлет Пакард ентърпрайз" (Hewlett Packard Enterprise) доминират пазара в Русия, където компаниите и държавната администрация разчитат на технологиите, разработени от Запада, като основа за собствените им Ай Ти системи.

Заради войната и западните санкции, руската икономика ще се свие с до 15 процента, прогнозират експерти, цитирани от Ройтерс.