Продължава серията от санкции срещу Русия. За поредни мерки в тази посока анонсираха САЩ и Нова Зеландия след зверствата в Буча, които, по твърденията на украинската страна, са извършени от руските военни.

САЩ и техни съюзници ще наложат нови санкции на руски представители и на финансови институции, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

"Те ще засегнат представители на руското правителство, членове на техните семейства, притежавани от Русия финансови институции и държавни предприятия", уточни Саки пред медиите.

Целта е Русия да бъде поставена пред избор и "да изтощи ресурсите, с които разполага Путин, за да води войната в Украйна", подчерта говорителката.

По-рано Ройтерс съобщи, като се позова на неназован източник, че санкциите ще забранят инвестициите в Русия и ще целят финансова, икономическа и технологична изолация на страната.

Те "ще отслабят ключови инструменти на руската държавна власт, ще причинят остри и незабавни икономически щети на Русия и ще държат отговорна руската клептокрация, която финансира и подкрепя войната на (руския президент Владимир) Путин", добави източникът.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че сред засегнатите банки може да е и руската Сбербанк.

Според цитиран от Франс прес източник се очаква руската икономика да се свие "с 15 на сто или повече" през 2022 г. вследствие на войната в Украйна, наложените от Запада санкции. Нечуваната рецесия ще премахне ефекта от "икономическия напредък, постигнат от Русия през последните 15 години", според източника.

Правителството на Нова Зеландия също обяви, че ще въведе нови санкции срещу Русия в отговор на извършените зверства срещу мирни граждани, предаде ДПА.

Вносът от Русия ще бъде обложен с 35-процентно мито. Освен това Нова Зеландия ще удължи съществуващите забрани за износ на индустриални продукти, свързани със стратегически руски индустрии, заяви външната министърка Наная Махута.

Тя отбеляза, че новите санкции са най-същественият досега икономически отговор на Нова Зеландия на руското нашествие в Украйна.

"Снимките и появяващите се съобщения за зверства, извършени срещу цивилни в Буча и други региони на Украйна, са отвратителни и осъдителни и Нова Зеландия продължава да отговаря на безсмислените прояви на агресия на (руския президент Владимир) Путин", подчерта Махута.

Министърът на търговията Деймиън О`Конър заяви, че Нова Зеландия ще забрани износа на продукти като информационна и комуникационна техника и двигатели.

С това тя ще "изпрати ясно послание, че Нова Зеландия няма да финансира или подкрепя руската военна машина", подчерта той.