Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес предложение за нови санкции срещу Русия след разкритията за клането в украинския град Буча.

Предлага се забрана за внос на въглища от Русия на стойност четири милиарда евро годишно; налагане на пълна забрана на преводите към четири руски банки, сред които ВТБ; забрана на достъпа за руски кораби и на управлявани от Русия плавателни съдове до пристанища на ЕС.

Предвижда се изключение за плавателни съдове при превоз на селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ, енергоизточници.

ЕК предлага забрана за работата на руски и беларуски автомобилни превозвачи в ЕС. Предвиждат се също ограничения за износ на стойност 10 милиарда евро в области, в които Русия е уязвима, като компютри, полупроводници, машини и друго оборудване.

Комисията предлага забрана за внос на стойност 5,5 милиарда евро от Русия на стоки от дърво до цимент, от морски дарове до алкохол. Предлага се също забрана за участие на руски дружества в обществени поръчки в ЕС и на всякаква финансова подкрепа за руски държавни организации.

Предвижда се налагане на допълнителни санкции срещу руски граждани.

Фон дер Лайен съобщава, че се подготвят санкции срещу вноса на руски петрол.

Путин за евентуалната национализация на руски активи в чужбина

Евентуалната национализация на руски активи в чужбина е "нож с две остриета", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Коментарът на руския държавен глава навежда на мисълта, че Русия може да излезе с ответни мерки, отбелязва Ройтерс.

"Ситуацията в енергийната сфера се влошава заради непазарни, груби мерки, включително административен натиск върху нашата компания "Газпром" в няколко европейски страни", каза Путин.

"Наблюдаваме поредния опит на партньорите ни да прехвърлят върху Русия собствените си грешки в сферата на икономиката, енергетиката и решават възникналите във връзка с това въпроси и проблеми отново за наша сметка", заяви той, цитиран от ТАСС.

Германия обяви снощи, че енергийният й регулатор поема контрола върху "Газпром Германия", след като в петък "Газпром" обяви, че се изтегля от дружеството.