Групата на седемте най-развити демократични икономики и Европейският съюз ще блокират транзакциите със злато от резерва на руската централна банка, обяви Белият дом. Целта е да се ограничат възможностите на Русия да заобикаля наложените ѝ вече икономически санкции.

Предишните санкции, насочени към руския елит, централната банка на страната и президента Владимир Путин не повлияха на руските златни запаси. Русия държи около 130 милиарда долара под формата на златни резерви, като Централната банка на страната обяви на 28 февруари, че ще възобнови изкупуването на злато на вътрешния пазар на благородни метали, приполня БНР.

Решението за замразяване на руските валутни резерви миналия месец беше определено от редица официални лица като най-мощната санкция, която съюзниците наложиха в отговор на инвазията в Украйна. Руският финансов министър каза по-рано този месец, че в резултат на това страната е загубила достъп до около половината си валутни резерви.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че златните резерви на Русия вероятно се оценяват на между 100 милиарда и 140 милиарда долара и има признаци, че централната банка на страната се стреми да ги използва, за да "подкрепи рублата".

Представители на Белия дом заявиха в четвъртък, че този ход допълнително ще притъпи способността на Русия да използва международните си резерви, за да подкрепи руската икономика и да финансира войната си срещу Украйна.

Отделно САЩ днес наложиха нови санкции срещу Русия, вземащи под прицел десетки руски отбранителни компании, 328 депутати и Герман Греф - шефа на най-голямата руска банка "Сбербанк", в момент, когато Вашингтон засилва натиска срещу Москва заради нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс. Под американските санкции попадат 48 компании от отбранителната индустрия на Русия.

"Нашата цел тук е методично да премахнем предимствата и привилегиите, от които Русия някога се ползваше като участник в международния икономически ред", каза висш служител.

От началото на руското нашествие в Украйна САЩ и съюзниците им наложиха санкции на няколко етапа и взеха на прицел най-големите кредитори в страната и президента Владимир Путин. Според американския служител САЩ са предупредили Путин, че ако нахлуе в Украйна Русия веднага ще понесе сериозни последици и са изпълнили тази заплаха. Той отбеляза, че в Русия инфлацията и икономическите трудности са значителни и ще доведат до изпадането й от класацията на 20-те водещи икономики в света. "Русия скоро ще бъде изправена пред остър недостиг на идеи, талант и технологии, благодарение на които да остане конкурентна в 21 век и това ще е стратегически провал, предизвикан от Путин, каза служителят.

Великобритания също разшири своя санкционен списък с 59 руски и беларуски граждани и юридически лица. Герман Греф е сред тях, както и Полина Ковальова, за която се смята, че е доведена дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров. Лондон санкционира и групата "Вагнер" - частна армия наемници, за която се твърди, че се опитва да убие украинския президент Зеленски.

"Форин офис" отчита, че под британски санкции са вече руски банкови авоари за общо половин трилион паунда, както и 150 милиарда паунда на олигарси и семействата им.

Властите в Швейцария съобщиха, че до момента там са замразени над 6 милиарада долара руски авоари.

Г-7 и Европейският съюз също така обявиха ново усилие за споделяне на информация и координиране на отговорите, за да попречат на Русия да избегне въздействието на санкциите, които западните държави наложиха след инвазията в Украйна на 24 февруари.