Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала.

Пред БНТ председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов каза, че са взети всички необходими мерки. Дълго време чакахме днешния ден, надяваме се на нов старт. 

БНР провери, каква е готовността на обектите да заработят - на входовете и вътре в заведенията са поставени дезинфектанти, персоналът е с маски, на места - и с ръкавици.

Собствениците са категорични, че ще спазват стриктно противоепидемичните мерки, а клиентите са нетърпеливи почти колкото и хората от бранша:

- Ние от кога го чакаме това?

- Когато сме с маски, като има дистанция...

- Не се притеснявам твърде много.

Най-големият проблем на собствениците сега е персоналът. 35 000 души, наети в бранша, са напуснали заради кризата:

"И докато можеш за седмица-две, месец да обучиш човек, който да сервира, то за готвач в кухнята няма да ти стигнат няколко седмици, така че при тях проблемът е по-сериозен", коментира Евгени Зумпалов - собственик на пиано бар в София.