В интервю за БНР министърът на земеделието и храните Кирил Вътев изложи някои от главните приоритети за които ще работи - кадри, контрол, изграждане и утвърждаване на агрохранителната верига, пазарния продукт, субсидиите, лабораторията за вноса (транзита), износа.

Кирил Вътев изрази задоволството си от това, че и акад. Денков и Мария Габриел са поставили земеделието като национален приоритет.

Продуктът

Сред приоритетите избираме да представим казаното от него първо с кооперирането и пазарния продукт - конвенционален и био. "Ще водим разговор с всички. Много искам да започне кооперирането", каза Вътев и даде пример. Няколко овцевъдни ферми да се кооперират и да търсят услугите на мандра. Или пък в кооперацията си да включат мандра. Целта е продукт, какъвто вече има на пазара.

В този смисъл една от основните цели е да направим всичко възможно цялото производство да бъде ориентирано към пазара, а не към субсидиите. Субсидиите не трябва да отпадат, но трябва да знаем, че това е подпомагане, а не цел, подчерта министърът.

"В различните райони наличното зърно, което е в повече в сравнение със същия период на миналата година, разликата е между 30 и 60% нагоре. Проблемът е, че скоро започва жътвата", коментира Вътев.

"Затова съм поканил за съветник председателят на зърнопроизводителите Илия Проданов. Надявам се, че ще е много ефективна част от целия екип. Той е човек, който си е на бойното поле. Той идва от там и много добре познава проблемите".

Износ/внос

Държавата ще помага на зърнопроизводителите да намерят пазар, обяви министърът. "Изненадвам се, че в министерството липсва дирекция за експорт на излишъка от земеделска продукция, която трябва да кореспондира с всичките ни търговски аташета по света, с всичките ни аграрни аташета, където ги имаме. Събираме информация къде ги имае, да следим търговете, където има най-голямо потребление от зърнени култури, за да можем да търсим износ. Ще направим максимум усилия."

Очевидно има много дъмпингов внос на сухи млека в България и внос на млека от други страни, който е на по-ниска цена от нашето производство, изтъкна Кирил Вътев и добави, че "няма магическа пръчка, за да се решат проблемите веднага".

Само лабораторията не може да реши проблема на "Капитан Андреево", категоричен бе още Вътев. Според него там трябва да застане цялата мощ на държавата с всички нейни институции. Това е ключов проблем по критериите ни за Шенген.

Субсидиите

Министърът обясни, че в риск от 20 до 60 млн. по програмата за развитие на селските райони от милиарди. В ход са нещата, за да не допуснем загубата на тези пари, подчерта министърът.

Контролът

Храните се контролират доста добре, смята министърът. По думите му всеки производител е длъжен да има сериозна система за самоконтрол. Контролният орган може винаги от крайния пазар по партидата на продукта на етикета да направи обратна проследимост, добави той.

"Начинът, по който е структуриран контролът в България, и целият китайски народ да назначим, трудно ще смогне. Има схеми, по които този контрол може да бъде по-ефективен и оптимизиран."

Кадрите

"Всички се вълнуват от кадровите промени. Винаги съм се чудил защо като дойде нов министър се прави т.нар. метла. Не съм партийно назначение. Нямам партийни пристрастия. Бих работил с всички политически сили в парламента, стига да имат визия, идеи и добри намерения. /.../ Искаме да проверим къде има проблеми, на какво се дължат те и чак тогава ще вземем мерки", обясни Кирил Вътев.

Вероятно никой от досегашните заместници няма да остане, отбеляза Вътев. "Аз не искам да говоря за това, че до момента някой не си е вършил работата или заварваме някакво тежко наследство. Който и да застъпи, наследството никога няма да е леко."

Вътев изрази съжаление, че още преди клетвата бяха освободени всички зам.-министри и не е имало възможност да се получи необходимото предаване/приемане. "В същото време новите назначения не се случват бързо. Текат проверки. Това, което ми се случва, е да съм единственият човек, който има право на подпис."

Намерения и цели

"Ще работим с ясни, измерими показатели, цели и срокове. Ще работим за повишаване на ефективността във всички звена на агрохранителната верига. Много от нашите намерения зависят от решения в НС. Една от най-важните цели е земеделието да стане национален приоритет", каза министърът.

"Ще работим единствено и изцяло в полза на земеделските производители и ще работим по цялата агрохранителна верига, за да може преработвателният сектор да ползва все повече суровини от български произход", декларира Вътев. По думите му няма да има приоритет нито за земеделските производители, нито за преработвателите.

"Искаме да създадем необходимите предпоставки по тази агрохранителна верига, за да започнат да си говорят и да работят заедно. Като построим продуктови линии в агроранителната верига, ще направим оценка на съответните звена и в най-слабите звена трябва да вложим най-много усилия."

БАБХ, Фонд "Земеделие" и министерството - тези три структури трябва да работят в пълен синхрон, категоричен е земеделски министър.