Фермери от Пловдивско подаряват млякото си. Единственото изискване е желаещите да отидат до фермите им и да си носят празни бутилки. Причината за това решение на животновъдите е продължаващият дълго време натиск върху изкупните цени на кравето мляко и внезапният отказ на голяма мандра да изкупува млякото въпреки подписания договор, съобщи БНР

Фермерът Петър Карадамянов от Долна махала, Пловдивско, призова колегите си от цялата страна в знак на протест срещу ниските изкупни цени да спрат да продават млякото на мандрите и да го подаряват на хората. 

"Ситуацията в млечното говедовъдство е ... нямам думи - не дъното, а е убийствено за всички фермери. Вече имаме реално отказани млека дори на смешната цена от 50 ст. Една от мандрите по шофьора си ни заяви, че на следващия ден млякото няма да бъде вземано - от днес за утре. И ни поставят в ъгъла, притиснати отвсякъде. Взехме решение да направим този жест - да подаряваме млека на нуждаещи се хора. Вече около 5 тона мляко сме подарили", обясни Карадамянов в интервю за националното радио. 

Фермерът е категоричен, че решението е окончателно. 

"Това ще го правим в знак на протест, докогато бъдем чути. За нас е все едно дали ще е 50 ст. или 0 ст. Ние се чувстваме като най-пропадналата гилдия в най-пропадналата страна в света". 

Според Карадамянов налице са спекула и задкулисни игри. Цената на млякото се срина със 100% и повече, отбеляза още той. 

"Всяка седмица цената се смъкваше с по 5 ст. Ние не искаме да излезем на печалби, искаме да излезем на 0. Себестойността на 1 литър е около 85-90 ст.".

 Карадамянов подчерта, че ще си търсят правата. "Надяваме се някой все пак да ни чуе. Държава няма, правителство няма, но все пак има институции, които продължават да си взимат заплатите и да извършват някаква дейност."