Италианските фермери и потребители искат правителството да ограничи вноса на твърда пшеница (от която се произвеждат макаронените изделия - б.р.), за да оцелеят местните фермери и да се гарантира по-голяма хранителна сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Италианските производители на паста внасят известно количество пшеница, тъй като страната не произвежда достатъчно, за да задоволи нуждите си.

Водещата италианска асоциация на земеделските предприемачи "Колдирети" (Coldiretti) обяви, че вносът най-вече на украинска пшеница е нараснал с 318 на сто на годишна основа между януари и февруари. Тя е по-евтина от италианската пшеница заради по-ниските производствени разходи, според Конфедерацията на италианските фермери, тъй като Украйна не трябва да спазва правилата на ЕС за пестицидите, както и стандартите за качество и безопасност на храните.

Най-големият износител на твърда пшеница в света е Канада.

На 2 май ЕС наложи временни ограничения на вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед - първоначално до 5 юни, но след това удължи, забраната, за да облекчи производителите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които се оплакват, че оставащото в страните украинско зърно подблива цените и прави тяхната продукция неконкурентноспособона. Забраната обаче не засегна транзитното преминаване на храните през тези страни и доставките им за други.

Премиерката на Италия Джорджа Мелони обеща да популяризира италианското земеделие и продуктите, които се отглеждат на местна почва, но над 50 000 души са подписали петиция, организирана от Конфедерацията на италианските фермери (CIA). Според тях правителството все още не е подплатило обещанията си с конкретни действия.

"Време е хранителният суверенитет да бъде превърнат от празен лозунг в конкретна политика", заяви Дженаро Сиколо, заместник-председател на браншовата организация, която днес постигна целта си за 50 000 подписа.

Миналия месец министърът на промишлеността Адолфо Урсо свика кризисно заседание за цената на пастата, след като тя скочи повече от двойно в сравнение с националното равнище на инфлацията.

Въпреки че пастата е продължила да поскъпва по различни причини, то цената на пшеницата се е понижила до 330 евро за тон спрямо около 600 евро през юни 2022 г., по данни на конфедерацията, на фона на спада на цената на вносната пшеница.

"С цените, които се плащат на производителите на пшеница, фермите не успяват да покрият производствените си разходи", заяви председателят на Конфедерацията на италианските фермери Кристиано Фини.

"Опасяваме се, че неконтролираното увеличение на вноса ще доведе до постепенно понижение на италианското производство на пшеница, затварянето на ферми и загубата на хиляди работни места", заяви Дженаро Сиколо. Той добави, че не само веригите за доставки, но дори и здравето на потребителите е изложено на риск.