С намаляването на ДДС, но само за някои сектори, управляващите ще отворят кутията на Пандора. Това каза бившият икономически министър Николай Василев пред bTV, който носеше в студиото кутията.

"Аз съм фен на простата данъчна система с една ставка. Идеята да се промени философията на ДДС е неправилна и вредна", обяви Василев. Според него по-ниската ставка за ресторантьорите няма да им помогне и те пак ще искат помощ, а заедно с това ще има и много злоупотреби.

"Ще има лош туристически сезон за ресторантьорите. Много ресторантьори и хотелиери ще отидат пак при Борисов и ще кажат защо не ни помагате в кризата. С нищо няма да помогне по-ниската ставка ДДС. Ще има и хора, които ще злоупотребят с това", обясни още той.

"Когато в едно общество има различни ставки - наблюдавал съм го при митниците, масово се злоупотребява и държавата не може да му хване края. Хаос, каша масивни злоупотреби. Ползата клони към нула", каза още бившият министър на икономиката.

Той определи факта, че мярката не е консултирана с финансовия министър, като "сметка без кръчмар". "Премиерът е подведен, че това е антикризисна мярка за цял бранш. Това е антимярка с много вредни последствия за държавата", коментира Василев.

Вчера премиерът Бойко Борисов обеща след среща с ресторантьорите въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, намаляване на ставката за ДДС за заведенията с 9%.