ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък. Затова настоя премиерът Бойко Борисов, който се срещна с представители на Обединени патриоти по повод мерките за туризма. 

На срещата обаче Борисов обясни за решението от по-рано - за намаляване на ДДС на 9% за заведенията в сектора. 

"Договорихме 9% намаляване на ДДС за заведенията. Разбрахме се с бранша. Истинските добри намерения аз ги приемам. Надявам се и те да се изсветлят, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Разбрахме се това да се случи от сега, не от 2021 г. Не са виновни ресторантьорите за тази криза", обясни премиерът.

Борисов наблегна на факта, че мярката е временна и ако не даде добър резултат, може да бъде премахната, а и никой не знае колко време ще продължи кризата.

Премиерът обясни, че министърът на финансите Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова не са били съгласни с решението, но "решението е политическо".

"Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Със заповед на министъра работата на този бранш е забранена и сега на части се отварят тераси. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това и подцениха пандемията, вече берат горчиви плодове", каза още Борисов.

По-рано днес Българската асоциация на заведенията изрази своята благодарност за огромната подкрепа, която българското правителство оказа на бранша с намаляването на ДДС-то на храните за заведенията. На среща между двете страни в Министерски съвет бе решено намаляването на данъка.

Премиерът се върна на решението за книгите.

Предстои утре парламентарната група на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да направят предложението за намаляване на ДДС на 9 на сто в отделен законопроект. "Ние подкрепяме колегите, наше предложение е ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъде с 9 на сто данък", посочи Борисов. Той уточни, че от ГЕРБ обмислят мярката за намаляване на ДДС върху книгите отдавна и смятат тя да е постоянна.

"Ние като политици трябва да се опитаме да подкрепим и браншовете, и хората. ДДС-то е данък в полза на държавата. Ще ми е интересно дали сега, когато падне с 11 на сто данъкът, ще паднат ли с 11 на сто и цените", попита Борисов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов от ПГ "Обединени патриоти" обобщи, че намаляването на ДДС на 9 на сто е временна мярка и има за цел подкрепа на най-уязвените от кризата с коронавируса - ресторантите и местата за настаняване. Той също застъпи тезата, че намаляването на ставката ще доведе до изсветляване и повишаване на данъчните приходи.