"Идва изневиделица едно решение, взето под един или друг натиск, което не решава нищо и не е на мястото си. Това е абсолютно неструктуриран подход" - това заяви пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в коментар на решението правителството да предложи 9% ставка на ДДС за ресторанти, барове, дискотеки и други заведения в сектор "Туризъм", която да важи от това лято до края на 2021-ва година. Това се случи след среща на премиера Бойко Борисов и сдруженията на ресторантьорски и хотелиерския бизнес.

Дацов коментира, че мярката с намаляването на ДДС е опасна: "Виждате, че в рамките на няколко часа се развихриха всякакви популисти и лобисти".

Той беше категоричен, че позицията на финансовия министър Владислав Горанов е правилна и заяви, че го подкрепя. По-рано Борисов сам обяви, че Горанов, както и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, са категорично против мярката, защото ще доведе до огромни загуби за държавата - около 150 млн. лева. 

"Решението е политическо, защото срещу нас стоят политически партии, които искат не само това ДДС, а и на това, и на това. Въобще да махнем данъците. Най-добре. Тогава би било един празник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък. Аз имам да споделям с партията. Тя се явява на изборите", обясни премиерът защо не се е вслушал в мнението на финансовия си министър, макар да призна, че това е "политически риск".

Според Дацов мярката би проработила, ако се вземе решение за намаляване на ДДС въобще и данъчната ставка да е 18%. Той изтъкна, че е против намаляването на данъците, а е за отлагане на сроковете за плащането им и трансформирането на данъчните вземания, все едно са вид кредити.

"В Европа основната мярка е тази, която в България наричаме 60:40, въпреки че не е въобще такава. В България към момента са обхванати около 4% от работната ръка, спрямо икономически активното население. В Европа средният обхват е между 10 и 15%. В Испания, Италия и Франция е по-висок обхватът".

Той посочи, че фактът, че само 4% са се възползвали, означава, че или България е чудо и се отличава от всички останали държави, или достъпът до мярката не е ограничен.

Според него мярка 70:0 би имала по-голям смисъл.

Дацов цитира документ, подготвен от саудитското президентство на G-20, касаещ фазите и подходите за възстановяване на икономиките след пандемията и шока от корона кризата:

"Те разделят нещата на 4 фази - първите две са блокада на икономиката и на цялото общество, другите са - възстановяването. Това, което се казва в този документ, е, че подходът и в двата етапа трябва да е еднакъв".

По думите му етапът на излизане от пандемията, в който се намират повечето европейски държави, трябва да продължат мерките, които са приложени през първия етап на кризата - стимулиране и помощ от страна на бюджета към хората и бизнеса, за да могат да преодолеят тази криза.

"Трета фаза е вече възстановяването на икономиката след отпадането на ограниченията. Фаза 4 е фокусирана върху ремонта на самия бюджет, защото се отчита, че стимулите и подходът от фаза 1 е дестабилизирало много от бюджетите", каза още Любомир Дацов.