След две срещи и искания от страна на ресторантьори правителството отстъпи и прие - ДДС за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм" да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Това ще важи за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Новината съобщиха от Министерски съвет след работна среща на министър-председателя Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", изтъкна министър-председателят Борисов.

Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, това означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още премиерът Борисов.

"Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с вас", посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още да се отложи влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г. През януари промените в нормативния акт, известен като Наредбата за касовите апарати, бяха отложени с шест месеца и трябваше да влязат в сила от август.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето с участието на експерти от сектор "Туризъм" на антикризисен план, който включва кредити и грантове от Българската банка за развитие.

Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса, нещо на което държаха от хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.