Николай Василев отвори кутията на Пандора за намаленото от Борисов ДДС

С нищо няма да помогне по-ниската ставка ДДС. Ще има и хора, които ще злоупотребят, обясни бившият министър на икономиката

Обратно в новината

Коментари - Николай Василев отвори кутията на Пандора за намаленото от Борисов ДДС | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още един шибаняк :)

Всеки нормален човек знае, че до обикновените хора няма да стигне нищо. Целта беше да се облагодетелсват Обръчите от фирми, близки до властта - ГЕРБ и патериците им, неизвестно защо нарекли се Патриоти.

А дали това ще понижи цените? Или просто ще увеличи печалбата на собственика?

България е парламентарна република , но се управлява от цар. Каквото каже, това става. За да изглежда по-реалистична играта на демокрация, първо пуска някои гербаджийски мисирки да се изходят по въпроса и после удря по масата.

че неинтелигентните го презибират няколко пъти и страдаме и ние...

Аззз

абе защо трябва да им помагаме, аз не желая мойте пари да се изпоилзвата, за да може някой дебел собсвеник на ресторант да си купи още някой апартамен или кола.. да фалират.. винаги ще дойдат други на техните места.. който няма да има нужда да спасяваме..ама прост народ беее

този топлият кафяв откъде изплува?

"Когато в едно общество има различни ставки - наблюдавал съм го при митниците, масово се злоупотребява и държавата не може да му хване края. Хаос, каша масивни злоупотреби. Ползата клони към нула", каза още бившият министър на икономиката. От 01.01.2018г. в Конфедерация Швейцария влизат в сила нови ставки на ДДС както следва: 7,7% нормална ставка 2,5% намалена/основно за хранителни стоки, лекарства и др./ 3,7% специална/в хотелиерството и гастрономията/ А ТАМ Е МНОГО ЛОШО И МНОГО ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ТРИБУНА НА ТАКИВА "ИКОНОМИЧЕСКИ МИНИСТРИ" ТОЗИ Е АБСОЛЮТНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ И НЕ РАЗБИРАМ КАК УВАЖАВАНА МЕДИЯ ГО КАНИ ЗА КОМЕНТАР, ОСВЕН АКО НЕ Е В ХУМОРИСТИЧНО ПРЕДАВАНЕ.

В Германия са различни ставките на ДДС (19 % общо, 7% за храните в супермаркета, още по-ниско за хляба) и това не води до хаос и злоупотреби; точно обратното, повишава жизнения стандарт на хората! Хора, нищо ново не е нужно да измисляме, всичко е измислено - гледайте развитите страни и това е. ХОРА, не слушайте такива идиоти, които развиват собствени и само собствени тези, гледайте Европа и няма да сбъркате!

ни сравняваш с дисциплинраните немци?

Дядото на мои познати е бил представител на немска фирма преди 1944 година. Но идва свободата и разбира дейността се прекратява, но той не успява да си вземе парите. След 1960 година, когато се оказва, че той не враг на народа, му се обаждат от Западна Германия и му казват, че трябва да дойде да си вземе парите, които му се полагат. Той казва, че не може да отиде по-понятни причини. И тогава те му превеждат парите, като следят до последно той да ги получи. И той наистина ги получава и успява да си купи жилище с тях.

ДДС на всичко да бъде 10% и започнете да го събирате от богатите и всичко ще е ОК.

Щяло да има злоупотреби! Че то в България това е национален спорт. Още при соца почти всеки крадеше, от обикновения работник до министъра. При новите времена формите са разнообразени, но кражбата се приема за най-добрия път към просперитет.Така че намаляването на ДДС ни е най-малкия проблем. От друга страна, защо все разглеждат държавата като някакъв субект, който щял да бъде добре, ако одере кожата на гражданите си. Не е ли държавата създадена заради населението, да подсигури реда и създаде условия завъзможно по-добър живот? Такива като този все се стревожат, че товарът на обикновените хора щял да намалее. Значи когато хората страдат, няма проблем. Но ако министерството на финансите пропусне да прибере някой данък, това е трагично? Сега може стотици хиляди да си загубят работата заради затворени цели сектори от икономиката. Ако някой ресторант, хотел, дискотека затвори окончателно, колко ДДС ще приберат от него в хазната в сравнение с варианта, когато продължи да работи и внесе 9%? Ако оцелее, ползата ще е и на двете страни.

Даже имам куриозен случай. Един, който е работил в строителството по времето на соца е 'усвоил' 100 метра конопено въже, което има диаметър 3 см и сега се чуди какво да го прави. Пак от времето на соца друг мой познат , който е имал приятели шофьори, ми разказваше че е стигал до 500 литра бензин да събира във варели, имал е просто къща с голям двор. Ех какви славни времена бяха, всички крадяха , а сега няколко крадат , но никого не пипат.

Ники е един от малкото , които знае какво говори.

да, ама акъла му дойде 20 години по-късно...

Никито е дребен боклук и крадец

Точно така е !

тази тема очевидно не е важна...

Това от устата на тоя, дето като го питали, навремето, като студент, беше казал, че "учи за министър", ли идва? Рядко некадърен, вероятно, първообразът на герберската "калинка"... В цяла Европа има диференцирани ставки за ДДС, не виждам защо да няма и тук... друг е въпросът, дали точно ресторантьорството трябва да е с намалено ДДС, там се работи с огромни маржини и намалената ставка просто... ще отиде в джобовете на ресторантьорите, където и без това, половината бизнес не се отчита... Лекарства, храни, книги... това да добри кандидати за ниско/никакво ДДС, ресторантьорите ще се оправят и без това, верно, с малко по-ниски печалби, ама на морето "ден гонина храни"...

Диференцираните ставки работят в условията на малка сива икономика. При нас е голяма (От собствен опит го знам) и това само ще затрудни състемата. И на мен ми се иска да падне, но се опитвам да съм обективен.

Ами който управлява -да взима надеждни мерки!До гуша ми дошло от лафове като "Данъка върху дохода е плосъл, защото, ако бъде прогресивен, не можем да го съберем ".Ами като не можете -махайте се и да идва който може!Огромна администрация в НАП и не могат?А в Германия как могат?!?А в Франция?

само неуки хора явно които са виждали Германия по телевизоро могат да мислят така-вървете да поработите там и тогава ще ви питам ЗАЩО там може така а тук не-може-жокер требе ли ти селтак?

В крайна сметка, "пада С 9%" или "пада НА 9%" са две различни неща! Я да вздемете да се разберете! А колкото до тази "мярка", естествено, че тя е анти-мярка... Всеки икономист ще го каже!

Е как няма да има ефект?!? Ще се помогне на нашите хора, които си изпраха крадените пари чрез покупката на хотели, курорти, къщи за гости и т.н.