На редовно заседание, което ще се проведе през видеовръзка, правителството се очаква да обсъди и приеме намаляване на ставката на ДДС от 20% на 9% за секторите ресторантьорство и хотелиерство, които се смятат за най-пострадали от пандемията. Същата ставка ще бъде обсъдена и за продажбата на книги и за други услуги в областта на културата. 

Това е политическо решение заяви вчера премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Обяви го след две срещи в два последователни дни с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

Предложенията не са в предварителния дневен ред на кабинета. Но е сигурно, че ще бъдат вкарани и че това решение, превърнато в проектозакон, ще бъде внесено в Народното събрание най-вероятно още днес.

Финансовият министър Владислав Горанов все още не е коментирал това политическо решение (той не е член на ГЕРБ), но вече е отказвал на туристическия бранш намалена ставка. Известно е, че Горанов, както и председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова винаги са били категорично против диференциацията на ДДС.

Докато аз съм министър на финансите размерът на данък добавена стойност няма да се намалява. Това заяви неотдавна (през февруари) Владислав Горанов по време на дебат за това как отложената Наредба Н-18 да стане по-приемлива за бизнеса. Горанов адресира думите си към представител на туристическия бранш, който отдавна настоява за облекчения. Преди година пък каза, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане и че то няма да е от полза за потребителите.

Когато говорим за намаляване на ДДС, трябва да сме наясно, че това намаляване може да се компенсира единствено с увеличаване на подоходния данък. Това каза преди година Менда Стоянова във връзка с исканията за намаляването на ДДС за някои храни и лекарства. Каза и друго: "Трябва да е ясно дали намаляването на ДДС ще намали цените. При свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това". 

А съвсем наскоро (на 5 май) вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос за предложението за намаляване на ДДС за ресторантите на 9% и за туристическите обекти на 5% напомни, че в програмата на правителството е записано, че данъци няма да се променят в някаква посока - нито надолу, нито нагоре. "Не виждам причина тази заявка от началото на мандата на това управление да бъде променяна", заяви тогава вицепремиерът.

Че Горанов и Стоянова са против призна още вчера Борисов. Известно е, че постъпленията от ДДС са главен приходоизточник в изтъняващия (заради пандемията) държавен бюджет.

ДПС побърза да се присъедини към отбора, който иска намаляване на ДДС за туризма, като припомни, че отдавна го предлага, особено за книгите. БСП - също, но отбеляза, че се налага нова актуализация на бюджета.

Днес МС ще изслуша финансовия министър за касовото изпълнение на бюджета и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото тримесечие на 2020 г. Докладът му ще е индикатор за изпълнението на финансовия план на държавата в началото на извънредното положение, обявено на 13 март.

Министрите ще разгледат доклад за състоянието на администрацията през 2019 г., който е изготвил премиерът Борисов. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика пък ще предложи актуализиран план за действие на държавните концесии.