Парламентарната група на ДПС подкрепя намаляването на ДДС за хотели и ресторанти на 9 на сто и предлага същата ставка и за всички стоки за деца до три години. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Ние ще подкрепим промяната на ДДС за ресторантьорския бизнес, тъй като той е един от най-засегнатите", заяви Цонев. Според него тази мярка би могла да има като вторичен ефект "изсветляване", тъй като това е преди всичко подкрепа. По думите на Цонев от първия ден на кризата, това е секторът, който е принудително затворен.

По-рано днес премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов лансира на два пъти две намаления на 9% на ДДС - първият път за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма, и впоследствие (заедно с партньорите в управляващата коалиция Обединени патриоти) за книгите.

По-късно Йордан Цонев изрази задоволството на ДПС, че управляващите, макар и година по-късно, са възприели тяхното предложение за намаляване на 9 на сто на ставката за книгите. Радваме се, че е прието предложението, което направи г-н Пеевски за книгите миналата година, коментира той.

Йордан Цонев информира, че са направили всичко необходимо, за да бъде прието едно предложение, направено от колегите им депутати от "Обединени патриоти", а именно субсидиране на чартърните трансфери за българския туризъм.

Цонев отбеляза за пореден път, че ДПС подкрепя и ще подкрепя всичко, което е работещо и коментира, че това е една мярка, която вече е направена отдавна в конкурентните на нашия пазар - Турция и Гърция. По думите му така с около 50 млн. лв. максимум ще се постигне много по-голям ефект в подкрепа на туризма.

"Ще предложим, още днес намаляване на ставката на ДДС за всички детски продукти - храни облекла, говорим за децата до три години", посочи Цонев и уточни, че това ще бъде тяхното допълнително предложение. "Ще подкрепим тези мерки, които смятаме, че са добри, още повече, че една от тях смятаме, че си е наша мярка", каза Цонев.

Според него девет процентната ставка за детски стоки и храни е мярка в подкрепа на раждаемостта и преодоляване на демографската криза в страната.

По темата се включи и БСП. Председателят на партията Корнелия Нинова припомни по време на брифинг в парламента, че от 2018 година досега са внасяли четири пъти предложения за намаляване на ДДС за храни и лекарства, както и за детски стоки.

"Намаляването на ставката ДДС за ключови стоки е правилният път", отбеляза Нинова и посочи, че само две европейски държави нямат диференцирано ДДС. Но пък развити страни имат, например в Германия стандартно ДДС е 19 на сто, а на хранителните продукти - 7 на сто, Франция - 20 на сто ДДС, но 10 на сто за туризъм, ресторантьорство и транспорт, Унгария - 27 на сто ставка, пет на сто - за храни и лекарства, Румъния - 9 % за храни и лекарства. 

Нинова също така смята, че ако се приемат исканията за намаляване на ДДС на групи стоки, то бюджетът трябва да се актуализира. По нейното мнение "обещанието на премиера (за намалената ставка) е бъдещо несигурно събитие".