Наказателните мита, въведени от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Китай, противоречат на правилата на международната търговия, обяви днес Световната търговска организация (СТО), цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

Група експерти на организацията, натоварени да се произнесат по случая по искане на Пекин, заключават в доклада си, че мерките са несъвместими с различни членове на ГАТТ (бившата СТО). Те препоръчват на САЩ да сведат мерките си в съответствие със своите задължения, допълва БТА.

Пекин сезира СТО по случай през 2018 година, след първи транш мита, въведени от САЩ за китайски стоки на стойност около 250 милиарда долара.

Наказателните мита поставиха началото на търговска война между двата икономически гиганта и се превърна в една от запазените марки на управлението на Тръмп.

Вашингтон и Пекин впоследствие сключиха търговско споразумение, което до голяма степен е в застой.

В доклада си експертите освен това изтъкват, че САЩ не са представили доказателства или достатъчно обяснения, за да аргументират твърдението си, че мерките са необходими, за да защитят "нормите на доброто и злото", на които се позовават, смятани за елемент от обществения морал в Съединените щати.

Сега двете страни могат да обжалват решението, но апелативният орган на СТО не функционира от 11 декември, тъй като САЩ блокират назначаването на магистрати.