Близо 40 процента от британските семейства няма да бъдат в състояние да поддържат достоен стандарт на живот към 2024 г., когато са следващите редовни парламентарни избори в Обединеното кралство. Това се посочва в оценка на икономисти, цитирана от ДПА и БТА.

Към декември 2024 г. около 30,6 милиона души няма да могат да си позволят елементарни неща, като това да сложат храна на масата, сочи анализ на "Ню икономикс фаундейшън" (НЕФ).

Това прави 12,5 млн. домакинства или 43 процента от британските семейства, заяви мозъчният тръст, и е увеличение от 12 на сто за времето от последните избори през 2019 г., когато да поддържат достоен жизнен стандарт не са били в състояние 8,9 млн. души, разпределени в 3,6 млн. семейства.

Следващите редовни парламентарни избори в страната трябва да бъдат произведени не по-късно от януари 2025 г.

Оценката на НЕФ е формирана въз основа на стандарт за минимален доход, изчислен от Центъра за социалнополитически изследвания към Университета в Лъфбъро.

Той отразява равнището на доходи, необходимо за поддържането на "приемлив жизнен стандарт" за различните видове семейства в даден времеви момент.

Тези 12,5 млн. семейства, които към декември 2024 г. по оценки на икономистите от центъра няма да могат да си позволят да водят достоен живот, включват 88 процента от всички самотни родители и 50 процента от всички семейства с деца, в които родителите работят, допълва НЕФ.