Великобритания е изправена пред месец на хаос в железопътния транспорт, след като днес започва първата от серия от 48-часови стачки, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Националният съюз на работещите в железопътния, морския и обществения транспорт (RMT) организира два трудови протеста на заетите в британската железопътна компания "Нетуърк Рейл" (Network Rail), във вторник и петък. Стачкуват и в други компании от железопътния сектор.

Влаковете ще се движат само в интервала между 7:30 ч. сутринта и 18:30 ч. местно време по време на стачките през тази седмица. В много части от Обединеното кралство, сред които Шотландия и Уелс, обаче железопътният транспорт спира напълно.

Планирани са и още трудови протести, поради което до 8 януари влаковете ще се движат нарядко, вероятно ще тръгват по-късно сутрин и ще спират по-рано през деня, като ще бъдат претъпкани, предупреди "Нетуърк Рейл".

Членовете на Националния съюз на работещите в железопътния, морския и обществения транспорт, които работят в железопътната компания, ще стачкуват от 18:00 ч. на Бъдни вечер до 06:00 ч. сутринта на 27 декември. На този фон генералния секретар на синдиката Мик Линч настоява, че "няма никакво намерение да разваля Коледата на хората".

Трудовият протест е с искане за по-високи заплати и за осигуряване на по-добри условия на труд. "Нетуърк Рейл" предлага увеличение на трудовите възнаграждения с 5 процента за тази година, със задна дата от януари, както и с още 4 процента в началото на 2023 г. Компанията обещава да не предприема "задължителни" съкращения на работни места до януари 2025 г. Ръководството на Националния съюз на работещите в железопътния, морския и обществения транспорт призова своите членове да не приемат тези предложения.

Междувременно и медицинските сестри на Острова се готвят да предприемат безпрецедентни стачни действия, отбелязва Ройтерс. Профсъюзният им лидер обвини британския министър на здравеопазването Стив Баркли, че отказва да обсъди заплащането на медицинските работници и се държи "враждебно" със синдикалните представители.

На този фон медицински сестри в Англия, Уелс и Северна Ирландия изглежда се готвят да стачкуват в четвъртък и след това във вторник, отбелязва Ройтерс.