Британското министерство на финансите представи днес план за цялостно преструктуриране на финансовия сектор в страната, който предвижда и преразглеждане на регулаторните правила в банковия сектор, за да бъдат принудени банкерите да носят отговорност за своите решения и да бъдат облекчени капиталовите изисквания за по-малките банки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството обяви, че настъпват едни от най-големите промени във финансовата регулация за повече от три десетилетия насам. Планът съдържа повече от 30 реформи, като намерението е да се "намали бюрокрацията" и "турбокомпресорния растеж", съобщи Би Би Си.

Ще бъдат преразгледани правилата, които принудиха банките да разделят законово банкирането на дребно от по-рисковите инвестиционни операции. Те бяха въведени след финансовата криза от 2008 г., когато някои банки бяха изправени пред колапс.

Лондонското Сити, британският финансов хъб, до голяма степен е откъснато от Европейския съюз поради Брекзит, при което Амстердам измести Лондон като център на търговията с акции в Европа. Това поставя британското правителство под натиск, за да облекчи правилата, отбелязва Ройтерс.

Пакетът от планирани реформи включва и преглед на правилата за осъществяване на къси продажби, преразглеждане на проспектите, издавани от компаниите, когато те първоначално предлагат акциите си на фондовата борса, както и план за отмяна и реформа на правила, въведени по времето, когато Великобритания беше част от ЕС.

Финансовият министър Джереми Хънт каза, че промените ще осигурят "статута на Обединеното кралство като един от най-отворените, динамични и конкурентни центрове за финансови услуги в света".

Реформите стъпват на "нашите свободи след Brexit, за да осигурят гъвкав и собствен регулаторен режим, който работи в интерес на британския народ и нашия бизнес".

Плановете за облекчаване на регулациите върху финансовите услуги се описват като поредния "Голям взрив" - препратка към дерегулацията в сектора, извършена от правителството на Маргарет Тачър през 1986 г.

Днешното правителство вече обяви, че ще премахне тавана за бонусите на банкерите и ще позволи на застрахователните компании да инвестират в дългосрочни активи като жилища и вятърни паркове, за да стимулират инвестициите.

Ще бъдат преработени правилата, уреждащи начина на наемане, наблюдение и санкциониране на висши финансови ръководители.

Ще има и нови правила за секюритизацията (това е процес, при който кредитор преструктурира кредитния си портфейл (например ипотеки) в ценни книжа, които могат да бъдат продадени на инвеститори).

Също днес британското правителство обяви, че като част от по-широк кръг от реформи планира да предложи промени в законодателството, с които регулаторният орган на "Банк ъф Ингланд" (Bank of England) да бъде задължен да се фокусира повече върху глобалната конкурентоспособност във финансовия сектор.

Финансовият регулатор към "Банк ъф Ингланд", който наблюдава дейността на британските банки и застрахователи, е задължен да насърчава конкуренцията в областта на финансовите услуги, но отговорностите му ще бъдат разширени и до наблюдение на "международната конкурентоспособност на икономиката на Обединеното кралство, по-специално на финансовия й сектор, както и на нейния растеж в средносрочен и дългосрочен план", се казва в изявление на министерството на финансите в Лондон.

Междувременно Британската Национална статистическа служба (ONS) съобщи, че отменя публикуването на данните за инфлацията, която отразява ръста на цените на производителите. Те трябваше да бъдат огласени на 14 декември, но това няма да се случи поради "установяването на допълнителни потенциални проблеми при изчисляването на данните", отбелязва Ройтерс.