Финансовият министър на Великобритания Джеръми Хънт обяви увеличение на данъците на стойност десетки милиарди, както и съкращения на разходите при така известното Есенно изявление.

Джеръми Хънт призна, че Обединеното кралство е в рецесия, но каза, че неговият план - извънредния бюджет, ще помогне за възстановяване на икономиката и намаляване на дълга.

Британското правителство увеличава данъка върху свръхпечалбите на компаниите за петрол и природен газ, съобщи Хънт.

"Доверието не може да се приема за даденост и данните за инфлацията от вчера показват, че трябва да продължим безмилостната борба, за да я свалим, включително с важен ангажимент за възстановяване на публичните финанси", каза Хънт, цитиран от Ройтерс.

Инфлацията в страната през октомври достигна 11,1% на годишна база спрямо отчетените 10,1% за предходния месец - 41-годишен рекорд по показателя.

Данъкът върху печалбите, които енергийните компании реализират благодарение на поскъпването на енергоносителите, се повишава от 25 процента до 35 процента за периода от януари 2024 г. до март 2028 г., а производителите на електроенергия ще трябва да плащат нов временен налог от 45 процента.

По думите на Хънт общо данъците ще донесат на хазната 14 млрд. бр. лири догодина.

Енергийни компании като BP и Shell отчитат огромни печалби през последните месеци, след като инвазията на Русия в Украйна тласна нагоре цените на енергията в целия свят.

Британското правителство беше изправено пред натиск да увеличи данъка за петролните и газови компании, за да помогне за подпомагането на милиони британци, които трудно успяват да се справят с нарасналите сметки за енергия.

Премиерът Риши Сунак, самият той бивш министър на финансите, въведе данъка от 25 процента по-рано тази година, но той бе ограничен до печалбите от добив на британски петрол и газ.

Извънредните мерки, които Лондон взе

  • Джеръми Хънт обяви замразяване на праговете на данъка върху доходите, което означава, че милиони хора ще плащат повече данъци с нарастването на заплатите си, отбеляза БиБиСи.
  • Помощта за сметките за електроенергия и газ ще бъде намалена, като средните сметки (приемани за нормални) ще се повишат от £2500 на година до £3000 от април;
  • Предстоят допълнителни плащания: £900 за тези, които получават обезщетения с проверка на доходите*, £300 за домакинствата само с пенсионери и £150 за тези, които получават обезщетения за инвалидност;
  • Държавните пенсии, обезщетения и данъчни кредити ще растат в съответствие с инфлацията - 10,1% (такава е септемврийската, през октомври е с процентен пункт по-висока - б.р.)
  • Минималната надница (National Living Wage) ще се увеличи от £9,50 на час за лицата над 23 години до £10,42 от април.
  • Нивото, от което хората с най-високи доходи започват да плащат най-високата данъчна ставка, ще бъде намалено от £150 000 на £125 140;
  • Енергийните фирми ще плащат увеличен данък върху свръхпечалбите от 35% в сравнение с вече наложените 25%.
  • Електрическите превозни средства вече няма да бъдат освободени от акциз върху превозните средства от април 2025 г.

*Т.нар. социални помощи с проверка на доходите са плащания, които пряко или косвено зависят от спада на дохода (или състоянието като цяло) на бенефициента под определено ниво. Обикновено това ниво се определя, като се вземе предвид съставът на неговото семейство.