Хиляди пощенски служители, университетски преподаватели и учители във Великобритания стачкуват днес с искания за повишаване на заплатите им и за осигуряване на по-добри условия на труд на фона на кризата около високите разходи за живот в страната, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Стачкуващи обявиха, че блокират входовете на пощенски служби, университети и училища в рамките на един от най-големите трудови протести през тази година.

През последните месеци британците се сблъскват със сериозни проблеми, когато ползват обществения транспорт в страната, както и с нередовно извозване на препълнените контейнери за отпадъци в населените места на фона на серия от стачки, организирани от профсъюзите, които защитават правата на заетите в различни браншове.

Юристи, медицински сестри, пощенски служители и много други трудещи се включиха в протести с искане за увеличение на заплатите, което да съответства на темпа на нарастващата инфлация. Цените на енергията и на храните във Великобритания се повишиха рязко през тази година, тласкайки инфлацията до 41-годишен връх от 11,1 процента през октомври.

В рамките на днешната стачка повечето училища в Шотландия са затворени. Около 70 хиляди представители на академичните среди във Великобритания се очаква да стачкуват днес, както и на 30 ноември. Трудовият протест ще засегне около 2,5 милиона студенти.

Служители на британската пощенска и куриерска компания "Роял мейл" (Royal Mail), които протестират днес, ще стачкуват и на 25 ноември (денят, известен като Черен петък), както и в навечерието на Коледа. Това ще засегне доставките на редица стоки, които са били закупени онлайн в рамките на предпразничното пазаруване и ще ограничи приходите на редица компании, отбелязват анализатори.