Американското предложение за минимална данъчна ставка за компаниите е "голяма крачка напред". Това каза днес министърът на финансите на Германия Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

Вчера министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви, че ще работи за минимална корпоративна ставка на глобално равнище.

Фактът, че г-жа Джанет Йелън подкрепи подобна мярка е пробив, каза Шолц със задоволство пред медиите.

Съвсем реалистично е да бъде постигнато споразумение още тази година, подчерта германският финансов министър.

Мнението му подкрепи френският финансов министър Брюно Льо Мер. Глобалната сделка за трансграничното данъчно облагане е близо, изтъкна той и също приветства обещанието на американския си колега.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в координация със Съединените щати, работи за разработването на нова международна данъчна структура, която да включва глобална минимална данъчна ставка за мултинационални корпорации като част от усилията си за ограничаване прехвърлянето на печалбата и ерозията на данъчната основа.

САЩ вече настояват за многостранно споразумение за цифрово данъчно облагане в ОИСР до лятото, но стъпката на Йелън е за още по-широка сделка за корпоративно данъчно облагане, обхващаща Г-20 и други страни, отбеляза "Файненшъл таймс" (FT).

Какво предложи Йелън

Джанет Йелън призова в понеделник да се приеме минимална корпоративна данъчна ставка на световно равнище, която да се прилага за мултинационални корпорации, независимо къде се намират техните централи.

Йелън отбеляза продължилата "30 години надпревара към дъното", при която страните намаляваха корпоративния си данък в опит да привлекат мултинационални компании и заяви, че администрацията на президента Джо Байдън ще работи заедно с други развити страни от Г-20 за определяне на минимална ставка, съобщи предаде Асошиейтед прес (AP).

"Конкурентоспособността е нещо повече от това, как компаниите със седалище в САЩ се справят с други компании в глобални сделки за сливания и придобивания", каза Йелен във виртуална реч пред Чикагския съвет по глобалните въпроси. "Става въпрос за това да се уверим, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи за инвестиране в основни обществени блага."

"И да реагират на кризи, и че всички граждани справедливо споделят тежестта от финансирането на правителството", цитира Йелън "Уол Стрийт Джърнъл" (WSJ).

Изказването на Йелън дойде в навечерието на полугодишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка тази седмица, в които ще участват финансовите министри на страните членки.

Какво предложи Байдън

Преди изказването на Йелън президентът Джо Байдън предложи корпоративният данък да бъде повишен от 21% на 28%, обезсилвайки отчасти намалението, направено от администрацията на Доналд Тръмп през 2017 година от предишното ниво на ставката от 35%. Предложеното увеличение трябва да помогне на Белия дом да финансира амбициозната си инфраструктурна програма за 2,3 трилиона долара.

Наред с това обаче Байдън възнамерява да определи минимален данък върху корпоративния доход в чужбина и да попречи на компаниите да пренасочват печалбите си в чужбина, за да укриват данъци.

Също в понеделник Байдън заяви, че "изобщо не е загрижен", че по-високата корпоративна данъчна ставка ще накара някои американски компании да се преместят в чужбина, въпреки че предложеният от Йелен глобален минимален корпоративен данък има за цел да предотврати това, отбеляза АП.

"Няма доказателства за това ... това е странно", каза Байдън в отговор на въпрос на репортери.

Според Данъчната фондация (Tax Foundation), мозъчен тръст, настроен консервативно, намаляването на корпоративния данък от администрацията на Тръмп е понижило американската ставка от най-високата сред страните от ОИСР до 13-ата най-висока в групата на най-напредналите икономики. Много анализатори твърдят обаче, че малко големи американски мултинационални компании са платили пълния дължим данък.

"Имаме 51 или 52 корпорации от Fortune 500, които не са плащали нито стотинка на ден в продължение на три години?", каза Байдън и добави: "Хайде де".

Много от предизвикателствата, които забавят глобалните корпоративни данъчни преговори от години, все още остават. Дебатите (и в САЩ) засягат създалото се напрежение в международното данъчно облагане - дали да се облагат компаниите еднакво въз основа на местонахождението на техните централи или там, където са получили доходите си. САЩ не са имали чиста система по един или друг начин преди 2017 г., нямат такава и сега, коментира WSJ.

Завръщането на САЩ

Другите страни ще приветстват подновеното участие на САЩ в преговорите, водени от базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие. Но това няма да гарантира консенсус за създаване на глобална система за минимални данъци, каза Даниел Бън, вицепрезидент по глобални проекти в Tax Foundation.

"Може страни като Франция или Германия да бъдат привлечени от предложението на Байдън, но не е известно дали автоматично ще се получи  пълно одобрение от страните в преговорите на ОИСР", каза той.

Въпреки че страните работят заедно в рамките на международните преговори, всяка от тях има свой собствен набор от стимули, вградени в техните данъчни системи: генериране на приходи, защита на местните индустрии и привличане на чуждестранни инвестиции, посочва WSJ.

Международните споразумения подтикнаха страните да обвържат дейността и данъчното облагане, така че сега е по-трудно за компаниите да постигнат печалба в страни с ниски данъци като Ирландия, без да извършват значителни операции там.

МВФ: Отдавна го предлагаме

Международният валутен фонд (МВФ) отдавна подкрепя приемането на глобален минимален данък върху корпоративните печалби, заяви днес пред журналисти главният му икономист Гита Гопинат, цитирана от Ройтерс и БТА.

Сегашните различия в националните корпоративни данъчни ставки са довели до "голямо количество" прехвърляне и избягване на данъци. По този начин е намаляла данъчната основа, върху която правителствата могат да събират приходи, за да финансират необходимите икономически и социални разходи, коментира Гопинат.