Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън посочи късно снощи, че страната все още "е в дълбока дупка" с милиони загубени работни места, но спасителният план за 1,9 трилиона долара на президента Джо Байдън може да създаде достатъчен растеж, за да се възстанови пълната заетост до идната година, предаде Асошиейтед прес.

Сенаторите от Републиканската партия твърдят, че предложението на Байдън е твърде скъпо и се позововат на думите на Лари Самърс, финансов министър при управлението на Бил Клинтън, според когото приемането на тези мерки може да доведе до неудържима инфлация.

Според Самърс планът ще намали парите за други инициативи като подобряването на инфраструктурата в страната, допълва БТА.

Йелън, бивш председател на Управлението за федерален резерв (УФР) и първата жена начело на финансовото министерство, заяви, че централната банка има нужните инструменти, за да посрещне всяка потенциална инфлационна заплаха. В момента най-спешното е страната да се справи с проблемите, породени от предизвиканата от пандемията рецесия: безработица, фалирали малки компании и отварянето на училищата, подчерта тя.

Изправени сме пред огромно икономическо предизвикателство и огромно страдание в страната. Трябва да се справим с тези проблеми, а това е най-големият риск, добави тя.

Камарата на представителите и Сенатът одобриха миналата седмица закон, необходим, за да може пакетът на Байдън да премине процедура, която изисква само 51 гласа в Сената. Сенатът е разделен 50 на 50, а гласът на вицепрезидента Камала Харис ще е решаващ.

Цитирайки доклад на Бюджетната служба към Конгреса, Йелън каза, че равнището на безработица може да остане високо още години и едва през 2025 г. да се върне на равнището от 4 процента. Преди пандемията безработицата бе на 50-годишен минимум от 3,9 процента.

Йелън отбеляза, че ако планът на Байдън бъде одобрен, то страната би могла да се върне към пълна заетост до идната година.

Не е необходимо да страдаме, преминавайки през дълго и бавно възстановяване, подчерта финансовата министърка.

Възстановителният пакет на Байдън е критикуван заради това, че прагът за помощите под формата на директни плащания от 1400 долара е твърде висок, което позволява и на по-богатите американци да получават пари.

Йелън посочи, че администрацията иска да преговаря със законодателите, но не уточни какъв трябва да бъде прагът.