Колосални инвестиционни проекти за създаване на "милиони работни места" точно след титаничен план за икономическо възстановяване: президент по-малко от три месеца, Джо Байдън има мащабни планове, защото знае, че малката му възможност за действие вероятно ще се стопи след 2022 година.

"Мисля, че той знае, че ще остави отпечатъка си в историята през следващите две години, президентския си отпечатък, затова действа силно", заяви тази седмица Дейвид Акселрод, бивш съветник на Барак Обама.

Президентът демократ спечели, освен собственото си избиране, "жокера" с един Конгрес, в който доминира неговата партия. Но мнозинствата му са нестабилни.

И както в Белия дом, така и сред конгресмените има прекалено добри спомени за предишни президенти, загубили след парламентарните избори "в средата на мандата", две години след встъпването си в длъжност, контрола над Конгреса: Доналд Тръмп през 2018 г., Барак Обама през 2010 г., Джордж Буш през 2006 г. и Бил Клинтън през 1994 година.

Предвид тази опасност пред обитателите на Белия дом има две стратегии: да управляват по-центристки, търсейки консенсус, с цел да запазят мнозинството си. Или да заложат всичко на дебюта си, за да проведат големите си реформи, дори ако това означава да загубят Конгреса.

Преди изборите "в средата на мандата" през 2022 г.* Джо Байдън показва ясно своя избор: иска да се движи бързо, за да се опита да постигне дълбоки промени в Америка.

Времето го притиска, още повече че, дори и да казва, че планира да се кандидатира през 2024 г., възможността най-старият президент в историята на САЩ, на 78 години, да бъде отново кандидат след 4 години, е "по-скоро малка", подчерта във вторник Дейвид Акселрод в своя подкаст "Хакс он тап".

"Ожесточена съпротива"

"Това е амбициозно! Това е дръзко! И ние можем да го направим!", заяви Джо Байдън, представяйки в сряда своя проект да инвестира около 2000 милиарда долара за осем години в инфраструктурни проекти, за да създаде "милиони работни места", да се бори с климатичните промени и да се противопостави на Китай.

Само три седмици по-рано той беше подписал гигантския си план за спасяване на първата световна икономика. С вече спиращата дъха сума от 1 900 милиарда долара.

Което значи, че общият пакет за двата плана е потенциално по-голям от БВП на Германия.

Голям познавач на работата на Конгреса, където е прекарал повече от 35 години като сенатор, Джо Байдън обича да се представя като привърженик на преговорите, протегнал ръка към другия лагер.

Но Белият дом предупреди, че той няма да се поколебае да продължи напред без републиканците, ако не се очертава сделка.

Първите реакции на инфраструктурния му проект обаче предсказват ожесточена съпротива: "Ще се боря срещу него на всеки етап", заяви в четвъртък лидерът на републиканското малцинство в Сената, влиятелният Мич Макконъл.

"Изкуството на възможното"

И така, как Джо Байдън планира да продължи напред?

"Успехът в политиката преминава през изкуството на възможното": опитният политик прояви своя прагматизъм по време на първата си пресконференция на 25 март.

Но задачата му в Конгреса ще бъде трудна.

В Камарата на представителите той може да си позволи да загуби подкрепата на не повече от шепа конгресмени. Въпреки това председателката й Нанси Пелоси, умел стратег, изрази увереност, че ще успее да постигне одобрение на инфраструктурния план към началото на лятото.

В замяна на това в Сената перспективите изглеждат по-сложни, защото демократите имат съвсем малко преимущество и следователно задължително трябва да гласуват като група. Но напрежението между центристите и прогресистите няма как да не се прояви при проект от такъв мащаб.

Да се избегне поражение на "изборите в средата на мандата"?

През следващите месеци демократите ще се занимават с вътрешни преговори. Като имат предвид опасността да загубят контрола си над Конгреса през ноември 2022 година.

Възстановяването на икономиката и възможен изход от пандемията обаче може да им помогнат да избегнат традиционното поражение на "изборите в средата на мандата".

"Най-голямото изключение от тази тенденция бяха изборите през 2002 г.", отбелязва Майлс Колман, политолог от Университета на Вирджиния, когато в една Америка, травматизирана от атентатите на 11 септември, републиканците, водени от Джордж Буш, дори спечелиха места.

"Могат ли Байдън и демократите да избегнат обичайния обрат на изборите в средата на мандата? Да", смята той, но предупреждава:

"Трябва ли да разчитат на това? Несъмнено не. Още повече, че мнозинствата им са много малки".

Превод БТА

*Междинните избори в САЩ ще се проведат във вторник, 8 ноември 2022 г. Това е вот за всички 435 места в Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати и за 34 от 100 места в Сената. Ще се избират и губернатори и местни органи на властта. Това ще бъдат първите избори, засегнати от преразпределението, което ще последва преброяването на населението на САЩ през 2020 г. - бел.ред.