В интервю пред Нова, дадено часове след одобрената актуализация на държавния бюджет, председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира параметри на промяната, мерките на правителството за подкрепа на бизнеса и дарените депутатски заплати.

Празна ли е хазната

Стоянова отхвърли обвиненията, че хазната е празна.

"Категорично не съм съгласна с г-н президента. Това беше повторено и няколко пъти от Корнелия Нинова в НС. На 31 март, когато излиза отчетът за тримесечието, бюджетът на България е на излишък с 1,2 милиарда", каза Стоянова. Тя добави, че заради пандемията се очаква спад на приходите в хазната.

Преди седмица президентът Румен Радев заяви, че кризата е показала, че хазната е празна и трябва заем. "Този път трябва да сме много внимателни и той да се харчи при строг обществен контрол, за да не потънат пак парите, както всички останали досега", каза държавният глава във връзка с актуализацията на бюджета.

"Даже доста консервативно е оценен този спад на приходите - 2,4 милиарда до края на годината. Този спад плюс допълнителните разходи, които трябва да се направят във връзка с епидемията, водят до евентуален дефицит от 3,5 милиарда", поясни председателят на бюджетната комисия.

Във връзка с възможността да се тегли дълг от МВФ Менда Стоянова каза, че това е "опция, която трябва да имаме".

"Това е опция, това не значи, че отиваме там. В този момент едно финансиране от МВФ не е свързано с лошата икономическа ситуация в резултат на дългогодишна неправилна политика. Това е просто още една възможност за ликвидност. Проблемът е в самото споменаване на МВФ, особено от устата на г-н Гечев, коментира Стоянова.

Всъщност Менда Стоянова предложи опцията МВФ, но впоследствие се отказа след настояване на министър Владислав Горанов и призив от трибуната на Румен Гечев от БСП. Предложението в член 68, алинея "а" от промените в Закона за държавния бюджет даваше право на БНБ за осигуряване на кредити на държавата за сметка на покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд. Предложението беше оттеглено официално. Според Горанов е рано за подобни промени, с които да се търси допълнително финансиране на мерките от кризата с епидемията от коронавирус. 

Целта беше чисто политическа. Надявам се да се финансираме от другите опции, каза днес Менда Стоянова.

Във връзка с увеличения лимит по дълга - до 10 млрд. лева, Менда Стоянова напомни, че "имаме изключително нисък процент на дълга, на второ място сме в Европа". "Дългова спирала (още едно съмнение) е много силно казано. Опцията от 10 милиарда евро дълг, към момента сме разписали 4,2 милиарда, които са ясни за какво са. Другите са просто опция", каза Менда Стоянова.

Тя отхвърли идеите за лимит от 20 милиарда лева дълг (от Веселин Марешки) както и предложението (от Корнелия Нинова) парите за модернизация на армията да бъдат пренасочени за страдащите сектори.

"Всички тези политици имаха вчера (по време на обсъжданията за актуализацията на бюджета) една цел - да внушават техните идеи на техните избиратели. Тези изказвания нямат друга логика освен популизъм и политически цели", отбеляза Стоянова.

По нейните думи опозицията няма информация, няма необходимите данни, за да направи изчисления. Освен това прогнози не могат да се правят и то не само за България, а и за Европа и света, категорична е Стоянова.

Защо толкова се "проточи" мярката 60:40

Менда Стоянова отбеляза, че позициите дори на работодателите по прилагането на схемата 60:40 за подкрепа на заетостта са различни - едни я смятат за добра, други - не.

"Това беше хубава стъпка. Тази мярка по принцип няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онзи бизнес, който е намалил своите обороти - бизнес, който работи за износ", обясни председателят на бюджетната комисия. "Искаме колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка".

В крайна сметка държавата склони да поеме и осигурителната тежест за сметка на работодателите.

Защо дариха, а не замразиха заплатите си депутатите

"Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам за медиците, за техните облека, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение отколкото просто да останат в бюджета", коментира Менда Стоянова от ГЕРБ.

Решението за депутатските заплати беше взето вчера след повече от 14 часа дебати.

"Депутатите имат по-сериозни заплати и не са останали без някой заделен лев, за да могат да посрещнат нуждите си за тези 2 месеца, колегите го възприемат като жест на солидарност", изтъкна председателят на бюджетната комисия.

Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, те са свързани по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, министрите и шефовете на агенции.

"Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати", обясни Менда Стоянова.

Това е акт, който всеки за себе си може да вземе - в това число и президента, и магистратите, заключи депутатът от ГЕРБ.