Обсъжда се лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85 процента от средномесечната си заработка. Това съобщи в парламента министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебатите при второто четене на актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. в отговор на БСП.

Заради обстоятелството, че не се извършва реална медицинска дейност в определени лечебни заведения и извънболнични кабинети, ще бъде ограничено плащането по съответните клинични пътеки. Владислав Горанов отбеляза, че наложените ограничения заради пандемията от короновирус може да доведат до значително по-малка заработка (реална медицинска дейност) в болници и в извънболнични кабинети. Заради ограниченията и противоепидемичните мерки в момента през лечебните заведения не преминава обичайният брой пациенти.

"Не ми харесва този термин, но той се наложи в българската традиция на медицината - "заработката" им ще бъде значително по-малка през този период. Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата.

"Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85 процента от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната", отбеляза Горанов.

"Защо 85 процента, а не 100? Направена е преценка, че лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения", обясни финансовият министър.

Този модел е съгласуван с Лекарския съюз и предстои Националният рамков договор да бъде преподписан след заседанието на НЗОК, съобщи още финасовият министър. Според правителството по този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК.

От трибуната на НС председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че мерките по отношение на здравеопазването са в две посоки:

  • допълнително директно стимулиране на работещите на първа линия;
  • авансово плащане на болниците за неизработена дейност с цел те да съхранят своя капацитет и да продължат своята работа. Анексът към договора между НЗОК и Лекарския и Зъболекарския съюз вече бил съгласуван.

По време на дебатите от БСП изразиха притеснения от ограничителните мерки на Министерството на здравеопазването в дейността на лечебните заведения. Филип Попов коментира, че съдбата на Белоградчишката болница, която е пред закриване, ще бъде последвана от множество такива малки общински болници, защото в бюджета не е предвидена помощ за тези лечебни заведения.

Начинът на финансиране на медицинската дейност у нас е поставен под сериозен проблем, каза на свой ред Георги Йорданов.