Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) изрази благодарност, че парламентарните комисии (бюджетна и правна) прецизираха мярката за подкрепа на заетостта 60/40.

Виждаме какво се случваше пред бюрата по труда. Ежедневно там се записваха около 4000 души. Преди 2 дни даже се бяха записали 6000, каза по Нова изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Бюджетната комисия в Народното събрание прие вчера предложението на Йордан Цонев от ДПС, което предвижда промяна на мярката 60 на 40. Според приетото държавата, освен 60 процента, ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя.

Всъщност това беше едно от предложенията, които направихме по отношение на мярката. Сигурни сме, че тя ще заработи. Очакваме и малките предприятия да могат да се възползват, заяви Иванов.

Директорът на КРИБ отбеляза, че мярката 60:40 е само едно от предложенията, които бяха приети. Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е "премахването на рая на длъжника". Тоест, частно правните субекти да не плащат един на друг, което означава "домино" - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам масови фалити. Това беше огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, това означава криза, коментира Евгений Иванов.

Друго предложение беше свързано с отпушването на сектор "строителство". До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета, обясни директорът на КРИБ. До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета, добави Иванов.

На въпрос има ли какво още да се прави по отношение на спасяването на бизнеса, директорът на КРИБ заяви, че Антикризисният икономически съвет съществува като орган, но трябва да бъде "облечен" със съответните пълномощия и да започне да работи.