Трафикът на контейнеровози в Червено море е спаднал с около 70 процента от средата на ноември заради нападенията на бунтовниците хуси срещу търговски кораби в този регион. Това заяви вчера Ами Даниел, ръководителят на консултантска компания в сферата на морския транспорт, цитиран от Франс прес.

Данните ни показват, че от атаката срещу "Галакси Лийдър" на 19 ноември от бунтовници хуси от Йемен, които още държат в плен 25 членове на екипажа, се е утроил броят на корабите за транспортиране на коли, които минават по маршрута през нос Добра надежда, най-южната част на Африка. По думите му трафикът на същия тип кораби през Червено море е спаднал с 90 на сто.

Само петролните танкери продължават да преминават в същия обем през Суецкия канал, до който се стига през Червено море. "Това ще създаде проблем с веригите на доставки през следващите години, защото ще отнеме време ситуацията да бъде урегулирана", добави предприемачът.

Вчера въоръжените сили на Великобритания и САЩ съобщиха, че са поразили 18 дрона и три ракети, изстреляни от хусите в Червено море.

ООН, от своя страна, изрази вчера безпокойство от ситуацията в региона. Преди заседанието на Съвета за сигурност по въпроса Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар, каза, че тревогите на световната организация са свързани с рисковете за световната търговия, околната среда, сигурността на хората и в по-общ план с опасността от ескалация на конфликта в Близкия изток.