Зачестилите атаки срещу кораби от страна на йеменските бунтовници хуси накараха най-големите морски превозвачи да променят маршрутите си като избягват преминаване през Червено море. Вместо това корабите ще поемат по по-дългия път около Африка.

Датската компания "А Пе Мьолер-Мерск" (A.P. Moller-Maersk) съобщи днес, че спира временно контенейровозите се през района. 

"След вчерашната атака срещу кораба "Гибралтар" и днешната срещу друг контейнеровоз инструктирахме всички кораби на "Мерск" да избягват преминаването през протока Баб ел-Мандеб до второ нареждане", посочи компанията в съобщение, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Гибралтар" е бил обстрелян, докато е извършвал курс от пристанище Салала в Оман до Джеда в Саудитска Арабия. И корабът, и екипажът са невредими.

Днес компанията опроверга изявление на хусите, че са ударили друг неин кораб, плаващ за Израел. "Корабът не беше уцелен", лаконично посочват от "Мерск".

дин от контейнеровозите, притежавани от компанията Ем Ес Си - "Мишел Капелини", в пристанището на Бремерхафен, Германия, 16 юли 2023 г.

Снимка: Снимка: ДПА посредством АП/Wolfhard Scheer/БТА

Хусите днес атакуваха и два контейнеровоза на швейцарската фирма за морски транспорт Ем Ес Си (MSC - Mediterranean Shipping Company - Средиземноморска корабна компания).

Притежаваният от компанията контейнеровоз "Палатиум III" (PALATIUM III) е бил обстрелян, докато е плавал на север, около 22 морски мили (близо 41 километра) югозападно от йеменското пристанище Мока, информира днес британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey).

Корабът бил поел курс към пристанището на Джеда, Саудитска Арабия, уточняват от фирмата, откъдето предполагат, че екипажът е бил предупреден от хусите да не преминава през водите на Червено море. Плавателният съд обаче е продължил да държи курс на север, но го е променил около половин час по-късно, като се е обърнал на 180 градуса и е поел на юг към протока Баб ел Мандеб, поясняват от "Амбри".

По данни на представител на САЩ на борда на контейнеровоза е избухнал пожар, като на помощ на опитващия се да го потуши екипаж се е отправил американският разрушител "Мейсън".

В същото време германската компания "Хапаг-Лойд" (Hapag-Lloyd) съобщи, че обмисля дали да не спре корабите си през Червено море заради атаките на хусите.

 

Хусите поразиха товарен кораб под либерийски флаг, управляван от "Хапаг-Лойд", на чийто борд избухнал пожар. Корабът "Ал Джасра" бе ударен със снаряд, като според източник от областта на отбраната на САЩ за него е била предназначена и балистичната ракета, уцелила "Палатиум III". Трети обстрел е пропуснал и двата кораба, като при него ракетата е паднала във водата, съобщи Асошиейтед прес.

От "Амбри" потвърдиха атаката срещу "Ал Джасра". "Според подадената ни информация снарядът е поразил левия борд на кораба и един контейнер е паднал във водата вследствие на удар". "На палубата е избухнал пожар", информацията за който е предавана "по радиовръзка", уточняват от фирмата. Инцидентът е потвърден и от службата за морски търговски операции към британската армия, откъдето предупреждават екипажите на преминаващите в района на Баб ел Мандеб кораби да бъдат внимателни.

Според "Амбри" компанията "Хапаг-Лойд" има свои клонове в израелските пристанища на Ашдод, Хайфа и Тел Авив.

За момента поддържаните от Иран бунтовници хуси не са поели отговорност за нито една от днешните атаки. Нападенията са отговор на бомбардировките на Израел в ивицата Газа във войната с радикалното палестинско движение "Хамас". Хусите твърдят, че нападат кораби край бреговете на Йемен, за които се предполага, че имат връзка с Израел.

Хусите контролират голяма част от територията на Йемен и подобно на палестинското движение "Хамас" и ливанската групировка "Хизбула" представляват част от "оста на противопоставяне" срещу Израел, подкрепяна от Иран.