КНСБ предлага допълване на загубения доход - ако предприятието работи 80 или 60 процента от своя капацитет, останалото до 100-те процента доход на работника да се доплаща от държавата през единна мярка за всички. Спрените предприятия трябва да бъдат компенсирани с 80 процента от брутния доход на хората от началото на периода, в който са затворени. Tова се прави отдавна в Германия. 

Предложенията направи президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция на синдиката, предаде БТА. Синдикатът ще настоява за единна мярка за запазване на заетостта и доходите за 2021 година, което ще направи подкрепата по-достъпна.

Пламен Димитров смята, че трябва да се даде правна дефиниция на временна или техническа безработица, в каквато ще изпадат все повече предприятия, заради независещи от тях причини, при които се стига до срив и спад на продажбите.

"Мерките за подкрепа трябва да се консолидират и да се ориентират целево. Ако трябват допълнителни средства в бюджет 2021, то те трябва да бъдат намерени с актуализация на бюджета в началото на годината", заяви президентът на КНСБ. По думите му това, че министър Ананиев (министърът на финансите Кирил Ананиев) е определил един бюджет с приличен, в кавички, дефицит, не значи, че този дефицит е свещена крава.

Приложим ли е опитът на Германия

Пламен Димитров припомни, че Германия прави между 8 и 10 процента пакети към бизнеса и домакинствата от бюджета на страната. 10 милиарда лева към края на септември там са ориентирани за простички схеми за подкрепа. В Германия, ако фирмите имат 20 и повече спад, 75 процента от съответния оборот за съответния месец за предходната година се компенсира директно на фирмата от държавата, отбеляза лидерът на КНСБ който смята, че тази мярка може да приложи и у нас.

Какво още предлага синдикатът

От КНСБ ще продължават да настояват за увеличаване на минималното обезщетение за безработица - да стане 17 лева (12 лева, заложени е бюджета на ДОО за 2021 г.), както и да се запази минималният срок на получаване на 7 месеца. Към настоящия момент то се изплаща за 7 месеца, а не за четири, както беше преди ограничителните мерки, но за 2021 година не се предвижда запазване на този срок.

КНСБ предлага още да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава минимално обезщетение за 4 месеца. Обезщетението в тези случай трябва да се изчислява по общия ред, като единственото условие би трябвало да е общото изискване - 12 месеца осигуряване през последните 18 преди настъпване на риск.

КНСБ предлага за гледане на възрастен над 18 години да имаме право на до 20 дни платен отпуск, а не както е в момента до 10 на година.

От синдиката очакват да бъдат чути от депутатите и от правителството. "Не сме спирали разговорите с властта и бизнеса, но ако има ключови въпроси, по които не постигнем съгласие, няма как да има търпение, защото хората са изнервени, пандемията нанесе натиск върху психологическата устойчивост на нацията", заяви Пламен Димитров в отговор на въпрос. Той обаче уточни, че КНСБ няма да участва в никакви политически сценарии и спектакли, а ще се бори за подкрепа на хората и на бизнеса.