КНСБ разкритикуваха остро правителствения проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. заради липсата на конкретика и мерки с какви базови мощности ще работи България в следващите години. Синдикатите дори прогнозираха, че се очаква дефицит на електроенергия у нас след 2025 г. Именно тогава и ще стане прекалено трудно да работят повечето от въглищните централи у нас, обяви на пресконференция председателя на КНСБ Пламен Димитров.

Голяма критика отправиха синдикатите и към проекта за АЕЦ "Белене". Ние виждаме, че един огромен ресурс във вид на активи - 3 млрд. лева вече са инвестирани в проекта. Но този проект не искаме публично да заявим, че има огромен риск да не стигне до никъде. Дори в проекта на стратегията сега говорим за гарантиране на ядрените мощности и тяхното бъдещо увеличаване, подчерта Димитров. Той обаче изрази сериозен скептицизъм към това дали този проект ще продължи да се развива.

На свой ред КНСБ предлага Държавната петролна компания да стане търговец на електроенергия, и дружеството да доставя ток на потребителите на свободния пазар. По думите на Пламен Димитров, основната цел на тази компания е да бъде като вид "котва" или бенчмарк за всички частни субекти в търговията с електроенергия да бъдат "усмирявани" в пазарната логика - да няма полета за спекулации и картели в сектор енергетика. "Тази компания ще гарантира, че има допълнителен, независим играч, който да не търси максимални печалби, а реална конкуренция на пазара", добави Димитров.

Друго предложение на КНСБ е държавата да поеме търговския дефицит на НЕК, който по изчисления на синдикатите към момента е около 1.5 млрд. лева. "До момента Българският енергиен холдинг бе буфера, който балансираше цялата система. Увеличаващите се дефицити вече са системен риск и последствията може да са тежки , ако няма план как да се намалят те", коментира още Димитров.


Задълбочен прочит и анализ на енергийните теми - четете в 3е-news.net >>