Растежът на китайския износ се е ускорил през октомври и общата му стойност за годината до момента за първи път се е върнала над равнищата, наблюдавани преди коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Миналия месец експортът на Китай е скочил с 11,4 процента на годишна основа до 237,2 милиарда долара, което е повече спрямо септемврийския растеж от 9,9 процента, сочат публикувани днес митнически данни. Вносът се е увеличил с 4,7 процента до 178,7 милиарда долара, забавяйки темп спрямо предходния месец (13,2 процента), макар обемите при някои стоки да са по-високи.

Китайските износители са извлекли полза от сравнително ранното отваряне на втората по големина икономика в света и от търсенето на маски и други медицински консумативи. Това им е позволила да отнемат пазарен дял от чуждестранни конкуренти, възпрепятствани от противоепидемичния контрол.

За първите 10 месеца на годината износът на Китай се е повишил с 0,5 на сто спрямо същия период на 2019 година, достигайки 2 трилиона долара - първата положителна цифра досега тази година. От април месечният експорт превишава стойностите спрямо година по-рано, но след свиването от 13,3 процента за първото тримесечие, общият растеж на 2020-а бе на отрицателна територия до момента, уточнява АП.

През октомври износът на азиатския гигант за САЩ е нараснал с цели 22,5 процента на годишна основа до 43,8 милиарда долара спрямо темп от 20,5 процента за септември. Вносът на американски стоки е скочил с 33,4 процента до 12,5 милиарда долара, след като месец по-рано се повиши с 24,5 процента.

Износът за ЕС, където бяха върнати карантинните мерки, е намалял.

Месечният излишък в общата външната търговия на Китай се е увеличил с 35,8 на сто на годишна основа до 58,4 милиарда долара - една от най-високите стойности.

Дефицитът в двустранната търговия със САЩ, който е политически деликатна тема, е нараснал с 18,5 процента до 31,4 милиарда долара.

За първите десет месеца на годината стокообменът между Китай и САЩ бележи растеж от 1,9 на сто до 457,753 милиарда долара, посочва ТАСС, като цитира данните на китайското митническо управление.

Китай е напът да стане единствената водеща икономика, постигнала растеж тази година, на фона на свиване на активността в САЩ, Европа и Япония, отбелязва АП.