Китай налага по-строги ограничения върху износа на маски и други средства за лична защита, изисквайки пратките да преминават задължителни митнически проверки, предаде Ройтерс и БТА.

Новите правила, които влизат в сила незабавно, са поредният опит на Китай да балансира между силното търсене от цял свят на предпазни средства срещу разпространението на коронавирус и необходимостта да гарантира, че производители и търговци няма да наводнят пазара с несертифицирани или негодни стоки.

Някои правителства и болници вече се оплакаха, че средствата за лична защита, които са получили от Китай, са неизползваеми.

Нидерландските власти изтеглиха десетки хиляди маски, получени от Китай, тъй като те не са покрили стандартите за качество.

Китайските власти по-рано този месец въведоха изискване износителите на маски да представят документи, че продуктите им са регистрирани за продажба на китайския пазар и отговарят на стандартите в страната вносител.

Според експерти новите проверки обаче могат да удължат процедурата за одобрение на партидите за износ с дни или дори седмици.

С разпространението на коронавируса и острата нужда от предпазни маски и облекло компаниите Луи Вюитон Моет Хенеси (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) и Икеа (IKEA) пуснаха производствени линии, за да помогнат да се отговори на търсенето, произвеждат и хиляди малки и средни предприятия в Китай.

Много от новите производители обаче имат малък опит в производството на стоки за медицински цели и идват от сектори, които не са свързани със здравеопазването.