Ловци на изгодни оферти и разочаровани пътешественици от цял свят наводниха италианско село с молби да ги приеме, след като то предложи безплатно настаняване в опит да привлече туристи в изоставените къщи, информира Ройтерс.

Средновековното италианско селце Сан Джовани ин Галдо

Снимка: YouTube sceenshot

Над 8000 души от страни, започващи от САЩ и свършващи с Китай, са кандидатствали за престой в средновековното италианско селце Сан Джовани ин Галдо, след като кампанията му за привличане на посетители, започнала през юни, събуди огромен интерес в социалните мрежи, посочват организаторите.

"Не очаквахме такава реакция", признава Стефано Трота, ръководител на местната културна асоциация, която е организатор на кампанията.

По думите на Трота организацията може да настани само 12 госта седмично, така че някои от желаещите са насочени към съседни села.

"Имахме около 70 запитвания от Казахстан, няколко от отдалечени руски градове. . . от целия свят, наистина", разказва той.

Подобно на много други малки селища в Италия населението на Сан Джовани ин Галдо силно е намаляло от няколко хиляди до около 500 души за няколко десетилетия, тъй като местните жители си търсят късмета другаде, споделя Трота.

Сега обаче инициативата за безплатни жилища е поставила селото на световната карта на туризма.

Навремето местните жители са се шегували, че регионът Молизе е толкова слабо известен, че на практика не съществува. Според Трота обаче това вече не е вярно и цялото това внимание може да съживи селото.

Младите хора могат да изберат да останат, ако има бум в туризма, по-възрастните - да се завърнат, а гостите - да решат да се установят тук, надява се той. Говори се за разширяване на инициативата и в други селца, като някои от новите туристи вече са решили да купят домове в местността.

От обезлюдяване страдат и други селища.

Сан Мауро Ла Брука - село с по-малко от 600 жители край морския бряг в съседния регион Кампания, предлага на туристите стаи за 2 евро на вечер в радваща се на голямо търсене инициатива за борба с трайното обезлюдяване.

На 20 минути път с кола от Сан Джовани ин Галдо, селцето Петрела Тифернина предлага стимули, ако собствениците на домове подслоняват туристи безплатно.

За броени седмици офертата е привлякла около 1000 запитвания от евентуални посетители, разказва кметът Алесандро Аморозо.

Пандемията от коронавирус е засилила търсенето на възможности за почивка в отдалечени села, допълва той.

Италианският туризъм пострада тежко от пандемията и се очаква тази година туристите да са с 40 процента по-малко спрямо 2019 година, а най-много са засегнати големите градове, сочат браншови данни.