Открито от Турция огромното офшорно газово находище с 320 милиарда кубически метра газ в Черно море е на стойност 80 милиарда долара при настоящите ценови тенденции, заяви председателят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, цитиран от Анадолската агенция.

На 21 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви най-голямата газова находка в историята на страната. Газът е открит на 2100 метра под морското дън в находището Сакария, намиращо се около 170 километра от черноморския бряг.

Бирол заяви, че откритието се смята за "гигантско" от международна гледна точка и може да се сравнява с всички открити от Норвегия залежи в Северно море от 2010 г. насам.

Той подчерта важността на откритието за Турция - страна, която на 99 процента зависи от вносния газ, като отбеляза, че то може да помогне на Турция да намали вноса на газ, възлязъл на 12 милиард долара миналата година.

Турция е внесла 45 милиарда кубически метра газ през 2019 г.

За започване на добива, което Анкара планира да стане през 2023 г., ще е необходима инвестиция от около 6 милиарда долара, добави той. По думите му 2023 г. е амбициозна, но осъществима цел

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази предположения, че неговата страна може да открие още находища на природен газ в Черно море.

"Откритите в Черно море залежи от газ са част от по-голям източник (на природен газ). Добри новини продължават да идват, там не може да има само едно находище", смята турският лидер, който говори на пресконференция снощи, предаде ТАСС.

"Ние очакваме подобни добри новини и в Средиземно море (където Турция също извършва геологопроучвателни дейности)", добави той.

По думите му обемът на находището е 320 милиарда кубически метра. По-рано министърът на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че откритите в Черно море залежи се оценяват на 65 милиарда долара.