Икономическата активност в еврозоната се ускорява изненадващо през ноември благодарение на рязко подобрение на дейността в сферата на услугите, тъй като потребителите изглежда игнорират новата Covid вълна, заляла Европа, както и растящите цени. Това показват предварителни данни от последното проучване на агенция IHS Markit, съобщи БНР.

Общият индекс на мениджърите по покупките (PMI) нарасна през ноември до 55,8 пункта от 6-месечното октомврийско дъно от 54,2 пункта и очаквания за понижение към 53,2 пункта.

"По-силната експанзия на бизнес активността през ноември се противопостави на очакванията на икономистите за забавяне, но е малко вероятно да предотврати еврозоната да претърпи по-бавен икономически растеж през четвъртото тримесечие, особено след като нарастващите случаи на Covid-19 изглежда ще предизвикат нови смущения в икономиката през декември", посочи главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

Промишленият PMI индекс се повиши слабо до 58,6 от 58,3 пункта месец по-рано, а аналогичният индекс в сферата на услугите се ускори рязко до 56,6 пункта през ноември от 54,6 пункта през октомври, надвишавайки съществено осредните очаквания за понижение към 53,5 пункта.

Бъдещият оптимизъм обаче отслабва, тъй като подновените локдауни в редица европейски държави вероятно ще имат по-голямо негативно въздействие върху услугите през следващите дни и седмици. Индексът на бизнес очакванията спадна през ноември до 66,6 от 69,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от февруари насам.

Проблемите с веригите на доставки, причинени от пандемията, наред с недостига на шофьори на камиони, пък водят до нарастване на общия ценови PMI индекс до 75,9 от 73,2 пункта, достигайки най-високо ниво от началото на това проучване от средата на 1998 година насам.

И двете водещи икономики от еврозоната - германската и френската, отчитат подем на бизнес активността през ноември.

Общият PMI на Германия се повиши до 52,8 от 52,0 пункта, като промишленият PMI индекс се понижи слабо до 57,6 от 57,8 пункта, докато индексът в сферата на услугите нарасна до 53,4 от 52,4 пункта.

Общият френски PMI индекс пък скочи през ноември до 563 пункта от 54,7 през октомври, като промишленият индекс се подобри до 54,6 от 53,6 пункта, а PMI индекс на услугите нарасна рязко до 58,2 пункта от 56,6 пункта месец по-рано.