Италианският премиер Джузепе Конте призова Европейския съюз да действа решително, за да отговори единно на икономическата криза, причинена от пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

"Няма да приемем слаб компромис" по плана на ЕС за възстановяване на европейската икономика, предупреди той снощи след среща в Лисабон с португалския си колега Антониу Коща. Конте изтъкна, че е нужен "силен, амбициозен политически отговор".

Новите прогнози, че европейската икономика ще регистрира рязък спад, подчертават необходимостта от бързо одобряване на предложения спасителен план, дадоха да се разбере италианският и португалският премиер, цитирани от Асошиейтед прес.

Според Коща "числата показват нагледно колко е спешно да бъде сключена сделка". "Не можем да пропуснем този шанс", предупреди той на съвместна пресконференция с Конте.

Според най-новите прогнози на Европейската комисия, публикувани вчера, икономиката на блока като цяло ще се свие тази година с 8,3 процента, а тази на Италия - с двуцифрено число. ЕК предлага план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейската икономика, отбелязва АП.

Ройтерс посочва, че лидерите на страните членки, които все още не могат да се споразумеят по плана, ще обсъдят въпроса, както и следващата бюджетна рамка на съюза, на среща в Брюксел на 17 и 18 юли.

Значителните различия между отделни държави се запазват. Т. нар. "пестелива четворка" (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция) настоява средствата по плана да бъдат отпускани под формата на кредити, а не на безвъзмездни помощи, които в крайна сметка биха били изплащани от всички европейски данъкоплатци.