Южна Корея отчете икономически спад от 1 процент за 2020-а и това е най-лошият резултат за последните 22 години, съобщи централната банка на страната, цитирана от световните агенции.

По-лош годишен темп на растеж не е имало от 1998 година, когато южнокорейската икономика се сви с 5,1 процента вследствие на азиатската финансова криза, според информация на агенция Йонхап.

Резултатът е отражение на понижението на частното потребление в четвъртата по големина икономика в Азия заради разпространението на коронавирусната инфекция, отбелязва Киодо.

При все това южнокорейската икономика ще бъде сред най-слабо засегнатите от пандемията в сравнение с останалите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, изтъква централната банка, цитирана от АФП.

През четвъртото тримесечие на 2020 година 12-ата икономика в света е постигнала растеж от 1,1 на сто спрямо предходните три месеца. Това бе втори поред тримесечен растеж от началото на пандемията.

През второто полугодие брутният вътрешен продукт се е увеличил, след като през първата половина на миналата година се сви, но за цялата 2020-а резултатът е минусов.

Министърът на икономиката и финансите Хон Нам-ки коментира във Фейсбук в неделя, че темпът на спад при Южна Корея е много по-малък в сравнение с останалите развити страни. Той написа: "Корейската икономика е устойчива на кризи икономики", допълва Киодо.

Централната банка очаква нарастване на БВП с 3 процента тази година, което е повече спрямо предишната оценка за 2,8 процента.