Южна Корея подготвя четвърти допълнителен бюджет за тази година от близо 6,6 млрд. долара в помощ на затруднените малки компании, които са изправени пред опасността от масови фалити на фона на мерките за социална дистанция, наложени в борбата с коронавируса, предаде Ройтерс.

На извънредно икономическо заседание президентът Мун Дже-ин заяви, че новото финансиране от 7,8 трлн. вона (6,58 млрд. долара) ще бъде използвано за кешови субсидии за малкия бизнес, както и в помощ на домакинствата да платят сметките си за мобилни телефони, допълва БТА.

Сеул вече отпусна 277 трлн. вона (233,66 млрд. долара) тази година в опит да предотврати още по-рязък спад на икономиката си, която е четвъртата по големина в Азия.

Южна Корея постигна по-големи успехи в ограничаването на разпространението на коронавируса от много други страни и успя да избегне пълна изолация, но от средата на август инфекциите отново се увеличават.

Строгите правила за социална дистанция, въведени от края на август, засегнаха бизнеса на ресторанти, хотели и търговията на дребно. Правителството забрани храненето в заведенията след 9 часа вечерта и ограничи доставките за вкъщи.

Случаите все пак започнаха да намаляват спрямо пика от 441 случая дневно, отчетен миналия месец.

Днес страната съобщи за 155 новозаболели, с което общия брой на инфектираните се увеличава до 21 743 с 346 починали.