Пандемията от коронавирус е тласнала икономиката на Южна Корея към най-силния й спад от 2008 г. през първото тримесечие, когато мерките за самоизолация удариха търсенето и световната търговия се сви, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 1,4 на сто с отчитане на сезонните фактори пред първото тримесечие спрямо предходния тримесечен период, сочат публикувани днес данни от централната банка. Свиването е малко по-леко от темпа от 1,5 на сто, прогнозиран при анкета на Ройтерс сред експерти.

През последното тримесечие на миналата година Сеул отчете икономически растеж от 1,3 на сто.

В началото на текущата година обаче частното потребление се е свило с 6,4 на сто на тримесечна основа. Това е най-лошият показател след свиването с 13,8 на сто през първото тримесечие на 1998 година, когато Азия бе ударена от финансова криза.

Икономиката ще се свие поне още едно тримесечие, тъй като времената ще останат трудни за износа, посочва експерт.

Според публикуваните днес данни износът се е свил с 2 процента спрямо четвъртото тримесечие на 2019-а, а инвестициите в строителството и капиталовите инвестиции са нараснали със съответно 1,3 на сто и 0,2 на сто.

Износът за първите 20 дни на април се е сринал с близо 27 процента на годишна основа и се очаква още по-силен спад на показателя през идните месеци заради ограничителните мерки в САЩ и Европа.

Отчетено на годишна основа южнокорейската икономика все пак е нараснала с 1,3 на сто през първото тримесечие, забавяйки се след темпа от 2,3 на сто през предходния тримесечен период.