Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо предупреди, че ще е принуден да повиши данъците за богатите, да съкрати социалните плащания и финансирането на обществените служби, ако Вашингтон не предостави на щата 15 милиарда долара в рамките на пакета федерална помощ за компенсиране на загубите от пандемията от коронавируса. Губернаторът заяви това пред законодателното събрание на щата при годишното представяне на бюджета, предаде ТАСС.

По думите на Куомо Ню Йорк е пострадал от пандемията повече от всеки друг американски щат и е в правото си да разчита на подобна помощ, тъй като без нея ще остане беззащитен.

Ню Йорк плати такава сметка за Ковид-19, каквато не е платил никой друг щат в страната, каза Куомо. Оставащите разходи са за 15 милиарда долара, добави той.

Губернаторът предупреди и за възможността щатът да подаде съдебен иск, ако федералното правителство не удовлетвори искането за помощ. Куомо не уточни срещу кого ще бъде подаден искът и на какви правни основания ще се позовава.

Тази федерална помощ ще позволи на щата да избегне въвеждането на крайно тежки финансови ограничения, включително съкращаване на помощите за пострадалите от последствията от пандемията малки компании и социални учреждения, посочи той.

По-малка финансова помощ би била оскърбление за щата, поел основния удар от пандемията, подчерта Куомо.

Губернаторът отбеляза, че ще бъде принуден, докато получи отговор от Вашингтон, да представи за разглеждане от законодателното събрание на щата редица предложения за намиране на необходимите финансови средства, включително чрез повишаване на данъците за хора, чиито годишни доходи са 5 милиона долара и повече.

Броят на американските граждани, починали заради последствията от заразяване с коронавирус, превиши вчера 400 000 души (401 777 към 13.30 часа б.вр. на 20 януари). Според последните оценки на университета "Джонс Хопкинс", който отчита данните на основата на информацията от федералните и местни власти, от началото на пандемията в страната  са заразени 24 254 284 души.