Засега икономиката не е на спад, но разликата между прогнозите преди и сега са доста различни. Най-големият проблем остава инфлацията и мантрата, че тя е привнесена отвън е само частично вярна. Това заяви Владислав Горанов от ГЕРБ в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Ексфинансовият министър акцентира, че управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

"През 2022 г. се очаква да постъпят малко над 1 млрд. лева по Плана за възстановяване от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с милиард и половина увеличават пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво финансиране на този нов допълнителен финансов разход, друг е въпросът, че начинът, по който се променят пенсиите, нарушава изцяло основния принцип за размера на осигурителния принос и размера на пенсията", коментира Горанов.

Какви са главните спорове за пенсиите >>

Какви са параметрите в актуализацията на бюджета >>

Любопитно е откъде ще се финансира увеличението на пенсиите през 2023 година, попита бившият министър.

Горанов смята, че много голямата инфлация в еврозоната е с генезис години назад, но българската инфлация е една от най-големите в ЕС и опитът да се гаси инфлацията с наливане на пари, които ги няма, ще доведе до голям дефицит и дълг.

Обратното твърди настоящият министър на финансите Асен Василев, който казва, че антикризисните мерки не са проинфлационни, тъй като не вдигат бюджетния дефицит, който и след предвидената от 1 юли актуализация остава на заложеното ниво от 4,1%